Advocaat 'lekt' stukken rellen gemeentehuis

URK • Vr 12 juni 2020 | 15:28 • Vrijdag 12 juni 2020 | 15:28

Delen van het politieonderzoek naar de rellen en vernielingen bij het gemeentehuis van Urk zijn deze week via sociale media verspreid. Volgens het OM zijn de stukken in de openbaarheid gekomen omdat een advocaat van een van de verdachten de onderzoeksinformatie aan zijn cliënt heeft meegegeven.

Volgens lokale krant Het Urkerland is in de stukken te lezen dat verdachten van de rellen namen noemen van jongeren die ook betrokken waren bij de rellen. Op 15 februari werden stenen en zwaar vuurwerk naar het gemeentehuis gegooid. In de verspreide stukken zouden ook de namen staan van de personen die op de bewuste avond in de lucht hebben geschoten. Ten tijde van de rellen zouden volgens het Urkerland onder de betrokken jongeren twee alarmpistolen en een dubbelloops jachtgeweer in omloop zijn geweest. Dit jachtgeweer is volgens het OM bij een doorzoeking aangetroffen.

Het OM heeft de advocaat aangesproken op zijn handelen en benadrukt dat stukken uit het onderzoek niet aan verdachten mogen worden meegegeven. Dat de stukken door het Openbaar Ministerie met advocaten gedeeld worden, is overigens wel gebruikelijk. Zij hebben de gegevens nodig om hun cliënt in een eventuele rechtszaak goed te verdedigen.

Volgens het OM is het verstrekken van het dossier op zich niet strafbaar, maar wel als dit gebeurt met het oogmerk om getuigen te beïnvloeden. Als onderzoeksinformatie op straat belandt, zou dit getuigen er bijvoorbeeld van kunnen weerhouden om te verklaren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel