Werkstraffen voor rellen bij gemeentehuis

URK • Do 3 juni 2021 | 15:59 • Donderdag 3 juni 2021 | 15:59

Twee jonge relschoppers uit Urk zijn donderdag veroordeeld voor het vernielen van het gemeentehuis. Bij de rellen in februari 2020 richtte een grote groep jongeren voor tienduizenden euro's schade aan. Twee 21-jarige Urkers kregen van de politierechter in Utrecht daarvoor een werkstraf van 80 uur. Eerder werden al twee jongens van 17 en 18 veroordeeld tot werkstraffen.

Slechts één van de verdachten verscheen donderdag in de rechtbank. Hij was door zijn moeder herkend op camerabeelden die de politie van zeven vernielers verspreidde. "Jij gaat je nu bij de politie melden", had ze gezegd.

De 21-jarige verklaarde dat hij bier dronk in de kroeg toen iemand opriep om naar het gemeentehuis te gaan. In een "grimmige sfeer" werden door de groep straatstenen, vuurwerk, bierkratten en flesjes naar het gebouw gegooid en met alarmpistolen in de lucht geschoten. Zelf gooide hij een bierflesje, omdat hij dacht "stoer te doen." Volgens de officier van justitie ademde het strafdossier "een walm van drank en drugs". Als aanleiding voor de rellen noemde de officier de sluiting van een illegale kroeg.

Een derde verdachte kreeg een boete van 2000 euro. De deelname aan de rellen van deze Anne Klaas P. (22) kon niet worden bewezen, maar de politie vond wel een gasrevolver bij hem. Verder bedreigde hij een plaatsgenoot die wilde verklaren over de rellen: "Als je nog een naam noemt, sterf je", schreef P. via een bericht op Snapchat. Volgens zijn advocaat stelde dat niet veel voor. "Het taalgebruik onder jongeren in Urk is anders, zie het in de context van die gemeenschap." Enkele dagen later vloog een steen door de ouderlijke woning van de getuige.

"Hij kon blijkbaar niet verkroppen dat iemand het goed fatsoen had te vertellen wat hij had gezien en hij bedreigt dan deze persoon met woorden én daden", veroordeelde de officier dit gedrag van P. Hij eiste daarom vijf maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk, ook omdat P. nog een tweede wapen in zijn bezit zou hebben. De rechter achtte dat niet bewezen en hield het daarom bij een geldboete.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel