Bloemenprotesten tegen coronamaatregelen

FLEVOLAND • Zo 21 juni 2020 | 20:15 • Zondag 21 juni 2020 | 20:15

In onder andere Almere, Lelystad en Zeewolde zijn bloemenprotesten geweest tegen de coronamaatregelen en de komende coronawet. De actie is een initiatief van actiegroep 'Viruswaanzin'.

Die groep riep in eerste instantie mensen op die naar de verboden demonstratie op het Haagse Malieveld wilden, bloemen te leggen bij het stadhuis in Den Haag. De oproep kreeg vervolgens in meer gemeenten navolging, onder meer in Almere, Lelystad en Zeewolde.

Het credo van de actiegroep is 'We willen leven in liefde en vrijheid'. Dat is volgens de bloemenleggers nu niet mogelijk door de anderhalve meter afstand die mensen van elkaar moeten houden. Ze willen ook niet dat die maatregel worden vastgelegd in een wet, zoals het kabinet wil.

Uiteindelijk werd er in Den Haag wel gedemonstreerd door mensen die het verbod van burgemeester Remkes negeerden. Het protest verliep vreedzaam, tot de politie vorderde dat iedereen moest vertrekken. Er ontstonden ongeregeldheden, mede doordat voetbalhooligans ook op het protest waren afgekomen. De ME te paard voerde charges uit en de politie zette het waterkanon in. Rond de 400 relschoppers werden opgepakt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel