Restauratie Tong van Lucifer vertraagd: 'ambtenaren hebben iets beters te doen'

FLEVOLAND • Wo 24 juni 2020 | 21:58 • Woensdag 24 juni 2020 | 21:58

De restauratie van landschapskunstwerk Tong van Lucifer loopt vertraging op. Dat zei gedeputeerde Michiel Rijsberman woensdag tijdens de Statenvergadering. De vertraging is te wijten aan de coronacrisis.

Volgens Rijsberman komt het omdat bij de restauratie 'ambtelijke capaciteit' nodig is. Daarmee bedoelt hij dat ambtenaren van de provincie betrokken moeten worden bij het proces van het herstellen van de tong. "Met alle respect voor het kunstwerk, hebben onze ambtenaren op dit moment iets beters te doen", zegt Rijsberman, doelend op hun inzet rondom de coronacrisis die ook in Flevoland speelt.

Bij het restaureren van het landschapskunstwerk van kunstenaar Rudi van de Wint zijn verschillende partijen betrokken en met deze verschillende partijen moet ook contact worden onderhouden. Door de coronabeperkingen verloopt dat iets minder snel dan verwacht.

Statenleden vallen over elkaar heen
Tijdens de Statenvergadering liep de spanning over het kunstwerk weer eens op. Zo viel Han Thomassen van Forum voor Democratie over de afweging van het CDA om een eerdere motie over de Tong niet te steunen. Hennie Bogaards van het CDA was niet te spreken over de felle bewoordingen van Thomassen.

Daarna was er verontwaardiging tussen de ChristenUnie en de Partij voor de Dieren. Zo haalde Bryant Heng van de ChristenUnie een eerder voorstel aan om van de Tong een bijenhotel te maken. Heng had het over artistieke vrijheid van de kunstenaar om de Tong in brand te steken. Dit zorgde voor verontwaardiging van de Partij voor de Dieren. Leonie Vestering was niet te spreken over de suggestie om bijen in de brand te steken.

Gedeputeerde Rijsberman probeerde de boel nog te sussen, door te zeggen dat er ook mensen zijn die in het kunstwerk een surfbord of een conifeer zien.

Tong weggehaald voor restauratie
De Tong van Lucifer wordt momenteel gerestaureerd. Na een aantal zware stormen stond het beeld scheef. Het beeld is al jarenlang een speelbal tussen voor en tegenstanders. Toen bekend werd dat het bronzen gevaarte voor reparatie weggehaald zou worden, zei de Flevolandse SGP dat de partij wilde dat het kunstwerk nooit meer terug zou keren. Ook werden er petities gestart, door zowel voor- als tegenstanders.

Wanneer het kunstwerk uiteindelijk weer terug komt op zijn plek op de Knardijk, is nog niet bekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel