'Komst datacenter brengt banen en aanzien voor de regio'

ZEEWOLDE • Di 21 juli 2020 | 21:47 • Dinsdag 21 juli 2020 | 21:47

De komst van een enorm datacenter in Zeewolde brengt honderden banen en aanzien in de regio. Ook zullen veel ondernemers uit andere branches profiteren van de komst van het bedrijf. Dat verwacht wethouder Mariëtte de Visser van de Groningse gemeente Het Hogeland waar een groot datacenter van Google in de Eemshaven staat.

Google opende het datacenter in de Eemshaven eind 2016. In maart 2018 werd een uitbreiding aangekondigd, daar wordt nu nog steeds aan gebouwd. Volgens de wethouder heeft de komst van Google tweehonderdvijftig banen gebracht en komen daar met de uitbreiding nog eens honderd banen bij.

"Het is natuurlijk fantastisch dat je zo'n internationaal bedrijf in je gemeente hebt. Dat is goed voor het imago", legt De Visser uit. "De bouw van zo'n bedrijf brengt ook veel werk met zich mee op facilitair gebied, bijvoorbeeld bij bouwbedrijven en cateringbedrijven. Veel ondersteunende diensten worden voor een deel vanuit het gebied geleverd. Ook kiest een deel van de werknemers ervoor om in de buurt te komen wonen."

Facebook, Microsoft of Apple?
De komst van het datacenter op bedrijventerrein Trekkersveld in Zeewolde moet volgens de wethouder als een geschenk worden gezien. Er wordt in totaal 166 hectare nieuw bedrijventerrein aangelegd. Het bedrijf dat het datacenter wil bouwen is Amerikaans, maar om welk bedrijf het gaat is nog niet bekend.

"Er werd een hele tijd met een codenaam over het bedrijf gesproken"

— Mariëtte de Visser, wethouder Het Hogeland

Die geheimhouding is volgens De Visser niet ongebruikelijk. "De komst van Google naar de Eemshaven is ook een hele tijd onbekend geweest. Er werd een hele tijd met een codenaam over het bedrijf gesproken. Pas na lange tijd werd het bekend dat het Google was."

Als het datacenter klaar is, biedt het werkgelegenheid aan 500 mensen. En na dit eerste deel van het center houdt het Amerikaanse bedrijf er rekening mee dat er nog een deel bijkomt. Daarvoor is ook al grond naast het datacenter gereserveerd.

De gemeente Zeewolde hoopt halverwege 2021 te beginnen met de voorbereidende werkzaamheden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel