Veiligheidsregio: 'houd je aan de regels, want het virus is er nog'

FLEVOLAND • Do 30 juli 2020 | 14:53 • Donderdag 30 juli 2020 | 14:53

Het blijft belangrijk dat Flevolanders zich aan de maatregelen blijven houden om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Onze provincie scoort op dit moment nog gunstig, maar dat beeld kan zomaar in negatieve zin veranderen. Daarvoor waarschuwt voorzitter van de Veiligheidsregio Flevoland, de Almeerse burgemeester Franc Weerwind.

Er is sprake van een lichte stijging van het aantal met corona besmette Flevolanders. De afgelopen week zijn er tien mensen bijgekomen, die positief zijn getest. Het gaat allemaal om Almeerders en 'losse gevallen'. Het zogeheten reproductiecijfer van Covid-19 (het R-cijfer) ligt volgens Weerwind in Flevoland op 0,9. Dat is onder het landelijk gemiddelde van 1,4 en daarmee gunstig. Ligt R boven de 1 dan besmet één persoon meer personen en neemt het aantal besmettingen toe. In Flevoland neemt het aantal besmetting van een R van 0,9 juist af. Weerwind wil wel voorkomen dat er meer besmettingen en lokale brandhaarden ontstaan.

"Er is geen vaccin. Daarom mijn oproep hou je aan de regels"

— Franc Weerwind

"Het is alert blijven: hou je aan de anderhalve meter afstand, blijf bij klachten thuis en werk zoveel mogelijk thuis", aldus Weerwind. Hij volgt daarmee de regels die woensdag nogmaals door het kabinet, Outbreak Management Team en de burgemeesters van 25 veiligheidsregio's zijn bevestigd. Weerwind ziet in Almere te veel dat mensen geen afstand houden. "Er is geen vaccin. Daarom mijn oproep: hou je aan de regels, niet alleen voor jezelf maar ook die van jouw directe en indirecte omgeving."

Lokale maatregelen niet uitgesloten
Woensdag is afgesproken dat er geen landelijke draagplicht voor mondkapjes komt, maar dat burgemeesters wel de ruimte krijgen om per situatie lokaal maatregelen te nemen. Daartoe is in Flevoland volgens Weerwind nu geen noodzaak, maar hij zal niet nalaten om naar een mondkapjesplicht te grijpen als daarvoor een reden is.

"Vindt er een brandhaard plaats, dan kijken we naar de aantallen en hoe controleerbaar het is. Dan kan ik het klein houden, maar dan nog kan het nodig zijn om lokaal maatregelen te treffen." Voor het nut van een draagplicht is volgens de burgemeester weliswaar geen wetenschappelijk bewijs, maar het kan wel zorgen voor een gedragsverandering.

Overleg met moskeebesturen en studentenverenigingen
Weerwind is bezorgd over de toenemende risico's op besmetting als Flevolanders terugkeren van vakantie. Om beter voorbereid te zijn, komt er binnenkort in Almere een tweede locatie waar mensen zich kunnen laten testen.

"Dit is de allermoeilijkste fase"

— Franc Weerwind

Om te voorkomen dat moskeebezoekers zich tijdens het offerfeest besmetten, heeft Weerwind in Almere met moskeebesturen afgesproken dat zij het feest op beperkte schaal vieren. Niet in de moskee, maar buiten op drie locaties. Het offerfeest duurt van vandaag tot en met maandag.

In navolging van zijn Rotterdamse collega Aboutaleb heeft ook Weerwind contact gehad met studentenverenigingen en hogescholen over de introductieweek voor het nieuwe studiejaar. Voor Weerwind is duidelijk dat die niet kan doorgaan zoals andere jaren, maar hij laat het aan de verenigingen zelf over om veilige activiteiten te organiseren. In Dronten heeft collega Jean Paul Gebben ook contact met de verenigingen.

"Dit is de allermoeilijkste fase", zegt Weerwind. "De fase van versoepelen en maatregelen loslaten, maar tegelijkertijd wel in het achterhoofd houden dat we echt nog wel een virus hebben dat zich niet houdt aan afstanden, grenzen en personen maar iedereen kan raken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel