Statenleden geschrokken: "Dood van de vissen had voorkomen kunnen worden"

FLEVOLAND • Ma 3 augustus 2020 | 13:43 • Maandag 3 augustus 2020 | 13:43

Flevolandse Statenleden reageren geschrokken op de besluiteloosheid van de provincie Flevoland. Door bureaucratie zijn vorig jaar ruim 60.000 vissen in de Oostvaardersplassen doodgegaan. Dat blijkt uit stukken die openbaar zijn geworden door een Wob-verzoek van Omroep Flevoland. Meerdere organisaties waarschuwden de provincie, maar uiteindelijke actie kwam te laat.

"De dood van deze dieren had voorkomen kunnen worden", concludeert Statenlid Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren. Het PvdD-statenlid zegt geen vertrouwen meer te hebben in het provinciaal bestuur. Vestering sluit dan ook niet uit om een motie van wantrouwen in te dienen.

Statenlid Willem Boutkan van de PVV is helemaal klaar met het beleid van de provincie in de Oostvaardersplassen. "Het is te triest voor woorden", reageert het Statenlid. "Het is knulligheid van een stel dikbetaalde mensen." Het meest bijzondere vindt Boutkan het handelen van de provincie na de dood van de 60.000 vissen. "Men is daarna begonnen met een communicatiestrategie van: 'hoe lul ik mij hier uit'. Sorry dat ik het zeg."



Meerdere kapiteins op het schip
"Als het kalf verdronken is, dempt men de put. Maar dat is hier voor de vissen net andersom gegaan", laat Frans Mulckhuijse van SP Flevoland weten. Hij vindt het jammer hoe het gelopen is al ziet hij dat het niet uit onwil was. "Er waren meerdere kapiteins op het schip en er was niemand die het besluit nam." De SP wacht het debat af voordat zij een politieke conclusie trekken.

Ook GroenLinks vindt het jammer dat door veel overleg en mogelijke miscommunicatie ruim 60.000 vissen het loodje legden. Corina Straatsma is blij dat het zich deze zomer niet zal herhalen omdat er dit voorjaar tonnen vis uit de Oostvaardersplassen zijn overgezet naar het naastgelegen Markermeer. "Helaas was het voor de vissen die vorig jaar dood gingen te laat."

Bureaucratische wirwar
"Wat de oorzaak ook is geweest, dit had niet zo mogen gebeuren", schrijft Johan van Slooten namens het CDA. De partij wil uitgezocht hebben of het de bureaucratische wirwar is geweest die de vissterfte heeft veroorzaakt of dat het ging om "een hoogst ongelukkige combinatie van vakantietijd en extreme weersomstandigheden met onvoorziene gevolgen." Ook deze partij wil hierover in gesprek met het provinciebestuur.

Eric Raap van Forum voor Democratie ziet de situatie als bewijs dat bureaucratie en natuur niet samengaan. "Het hele Oostvaardersplassen dossier wordt door Gedeputeerde Staten Flevoland op een bureaucratische manier aangestuurd en de dieren zijn daarvan de dupe."

Schriftelijke reactie provincie Flevoland
Vissterfte in de Oostvaardersplassen vorig jaar is het gevolg van het extreem warme zomerweer, waardoor het waterpeil veel sneller was gedaald dan voorzien. Toen de signalen daarover op 9 juli binnenkwamen, is onmiddellijk overleg gestart tussen de betrokken partijen. De oorspronkelijke optie om de vissen te vangen en te verplaatsen naar het Markermeer, die voor oktober 2019 gepland stond, bleek niet meer uitvoerbaar op dat moment. Daarna is gestart met de voorbereidingen om water in te laten vanaf het Markermeer. Het wateroppervlak van de OVP met meer dan 2.000 ha wateroppervlak is nogal groot. Het waterpeil verhogen kost tijd, ook met een zeer grote pompcapaciteit. Op 27 juli zou het waterpeil verhoogd worden met een hoeveelheid waar de vis wat aan zou hebben gehad. Op 25 en 26 juli was het echter zo extreem warm dat het merendeel van de vissen is gestorven en een reddingsoperatie voor de rest geen zin meer had. Die operatie is daarna stilgelegd. Helaas zijn we overvallen door de extreme weersomstandigheden en de gevolgen daarvan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel