Drukte bij teststraten: 'Maar bij klachten zeker komen'

FLEVOLAND • Ma 24 augustus 2020 | 15:07 • Maandag 24 augustus 2020 | 15:07

Ondanks de toegenomen drukte bij corona-teststraten blijft het belangrijk dat mensen met klachten zich zo snel mogelijk laten testen. Dat zegt de GGD Flevoland.

"Als mensen besmet zijn en twee dagen met klachten doorlopen, hebben ze in die tijd nog allerlei mensen kunnen besmetten, waarschuwt voorlichter Sven van der Burg. "Dat willen we natuurlijk voorkomen." In Flevoland is het met name in Almere en Lelystad drukker geworden bij de teststraat. Dat is deels opgelost met ruimere openingstijden.

De woonplaats is overigens niet altijd bepalend voor de locatie waar iemand zich kan laten testen. "Dat gaat via een ingewikkeld systeem, op postcode. De uitkomst daarvan is soms niet zo logisch. Zo kan je als Almeerder bijvoorbeeld gevraagd worden om je in Bussum te laten testen. We hopen dat mensen met klachten zich hierdoor niet laten weerhouden om zich te laten testen."

Mogelijk tweede testlocatie in Almere
Volgens de GGD wordt gekeken of er in Almere vanaf volgende maand een tweede testlocatie kan komen. "Dat klinkt eenvoudig, maar daar komt nog wel wat bij kijken", vertelt Van der Burg. "Je moet dat afstemmen met de gemeente en andere partners. En je hebt natuurlijk ook personeel nodig om zo'n locatie te bemensen." Vast staat wel dat een eventuele tweede testlocatie in Almere op een centrale, goed bereikbare plek zal komen.

Voor de testlocaties in Lelystad en Emmeloord wordt gekeken of de openingstijden verder verruimd kunnen worden. Zo gaat de testlocatie in Emmeloord waarschijnlijk op korte termijn ook op zaterdag open.

Aantal bezoekers steeg met 40 procent
Landelijk laten steeds meer mensen zich testen op de aanwezigheid van het virus in hun lichaam. Het aantal bezoeken aan de teststraten van de GGD, lag vorige week gemiddeld 40 procent hoger dan in de weken ervoor. Ook bij de laboratoria waar onderzoekers moeten vaststellen of iemand inderdaad besmet is, is het daardoor inmiddels druk. Het ministerie van Volksgezondheid riep mensen daarom maandag op om zich alleen voor een test aan te melden als zij ook werkelijk klachten hebben.

Lab in Lelystad draait op volle toeren
In het laboratorium van Wageningen Bioveterinary Research in Lelystad worden op dit moment dagelijks 1000 tot 1500 coronatests verwerkt. Het laboratorium aan de Houtribweg staat normaal in dienst van de diergeneeskunde, maar is aan het begin van de coronacrisis door het RIVM gevraagd om tijdelijk ook coronatesten te verwerken. In juni werd de capaciteit van het lab nog niet volledig benut, inmiddels verwerkt Wageningen volgens een woordvoerder wel het maximaal mogelijke aantal testen per dag. Die komen voor een deel uit Flevoland zelf, maar er worden ook testen voor andere regio's geanalyseerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel