Veiligheidsregio laat functioneren tijdens coronacrisis evalueren 

FLEVOLAND • Vr 28 augustus 2020 | 0:43 • Vrijdag 28 augustus 2020 | 0:43

Een onafhankelijk bureau gaat evalueren hoe de Veiligheidsregio Flevoland de afgelopen maanden is omgegaan met de coronacrisis. Voorzitter Franc Weerwind heeft daartoe opdracht gegeven, zo vertelde hij donderdagavond aan de Almeerse gemeenteraad. "Hoe hebben we gefunctioneerd? Hoe zijn beslissingen tot stand gekomen? Hoe ziet de uitvoering eruit? Al die elementen worden meegenomen."

Weerwind sprak met de Almeerse raad op initiatief van de VVD. Die partij heeft moeite met de manier waarop geregeld is dat veiligheidsregio's verregaande bevoegdheden hebben gekregen. Zo kan Weerwind als voorzitter bijvoorbeeld zelfstandig besluiten om gebieden of gebouwen aan te wijzen als plek waar een mondkapjesplicht geldt.

Geen democratisch orgaan
VVD-fractievoorzitter Ulysse Ellian: "Omdat die bevoegdheid niet langs de gemeenteraad of Tweede Kamer is gegaan. Met alle respect voor de veiligheidsregio: dat is geen democratisch gekozen orgaan." Ellian zegt dat het niet zozeer gaat om de vraag of het goed of verstandig is een mondkapje te dragen. "Als het moet, dan gaan we het doen. Maar het moet wel op de juiste democratische manier gebeuren."

De positie en bevoegdheden van veiligheidsregio's zijn de afgelopen maanden al vaker ter discussie gesteld. Ook de Nederlandse Vereniging van Raadsleden heeft aangegeven dat gemeenteraden meer invloed moeten krijgen over de maatregelen die rondom het coronavirus worden genomen. In de Almeerse raadszaal was het donderdag niet alleen de VVD die kritisch was op de gang van zaken, andere partijen deelden die mening.

Overleg
Burgemeester Weerwind gaf aan dat hij voor 'verregaande maatregelen' vooraf overleg zal voeren met de gemeenteraad. De vijf andere burgemeesters in Flevoland doen dat dan ook met hun raad. "Bespreek het met hen en leg het ze uit."

Toch zijn er ook momenten waarop de burgemeesters of Weerwind als voorzitter van de Veiligheidsregio Flevoland wel zelfstandig optreden. "Bijvoorbeeld als te veel mensen op een strandje bij elkaar komen. Dat heeft gespeeld in Zeewolde."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel