Zaak tegen Urker drugssmokkelverdachte in januari

URK • Di 1 september 2020 | 14:18 • Dinsdag 1 september 2020 | 14:18

De Urker vrachtwagenchauffeur die in Engeland vast zit op verdenking van drugssmokkel komt op 11 januari voor de rechter. Dat laat een woordvoerder van het Canterbury Crown Court weten.

De 32-jarige Jelle P. heeft de rechtbank dinsdag opnieuw laten weten onschuldig te zijn. De drugs werden eind juli aangetroffen in een lading bloemen die hij vervoerde. In de bodem van karretjes werden 250 kilo cocaïne en 169 kilo amfetamine gevonden.

De chauffeur stelt dat hij het slachtoffer is van een vooropgezette poging van anderen om drugs het Verenigd Koninkrijk binnen te smokkelen. Door gebruik te maken van zijn vrachtwagen wilden zij hun eigen crimineel gedrag verhullen.

Het feit dat P. zegt onschuldig te zijn zet de zaak op een specifiek spoor, zegt correspondent Tim de Wit van de NOS vanuit het Verenigd Koninkrijk. Vanaf dat moment gaat de verdediging alles in het werk zetten om P.'s onschuld te bewijzen. Ook wordt de behandeling van de zaak versneld. Dit was de eerste keer dat P. moest voorkomen sinds hij is opgepakt. Dat gebeurde via een videoverbinding vanuit de gevangenis.

In Groot-Brittannië is de rechtspraak anders opgezet dan in Nederland. Daar bepaalt een jury van burgers of de verdachte schuldig is. Als hij schuldig wordt bevonden, dan bepaalt de rechter de strafmaat.

25 jaar celstraf
Als P. schuldig wordt bevonden kan die straf oplopen tot 25 jaar cel, zegt de Wit. Drugssmokkel is een ernstig vergrijp in Groot-Brittannië. De straffen daarvoor zijn de afgelopen jaren flink verhoogd omdat de regering de smokkel via de kanaalroute tussen Frankrijk en Engeland een halt toe wil roepen.

De gevangenis waar P. in zit, de Elmley gevangenis in de graafschap Kent, heeft volgens De Wit geen goede reputatie. De gevangenis is berucht om de grote hoeveelheid geweldplegingen van gedetineerden. Ook worden er veel drugs gebruikt en verhandeld. Een kwart van de gevangenen gaf tijdens een onderzoek aan zich niet veilig te voelen in Elmley.

Uitspraak eind januari
Op 8 december is in de zaak nog een zogenoemde case management hearing. Tijdens deze zitting wordt bekeken of alle benodigde informatie voor een rechtszaak er is. Ook wordt bekend welke bewijslast en welke eventuele getuigen er in de zaak gebruikt zullen worden. De inhoudelijke behandeling staat gepland voor 11 januari. De Wit verwacht dat er voor eind januari een uitspraak gedaan wordt in de zaak. Overigens kan corona nog voor vertraging zorgen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel