College wil liggeld bruine vloot kwijtschelden

LELYSTAD • Do 10 september 2020 | 12:50 • Donderdag 10 september 2020 | 12:50

Als het aan het college van burgemeester en wethouders van Lelystad ligt, hoeft de bruine vloot die in Bataviahaven ligt een jaar lang geen liggeld te betalen. Het college is bang dat de schepen het door de coronacrisis zo zwaar hebben, dat de liggelden de vloot de das om doen of de schepen naar een andere haven vertrekken.

In Bataviahaven liggen meerdere traditionele charterschepen die geld moeten betalen om daar te mogen liggen. Door de coronacrisis hebben de schepen geen of nauwelijks inkomsten, terwijl ze wel onder meer liggelden moeten betalen. De Vereniging van Zuiderzeegemeenten heeft in juli de verschillende gemeenten opgeroepen om de liggelden voor de bruine vloot kwijt te schelden en zo de overlevingskans van de vloten te vergroten.

Het college wil dat de gemeenteraad meegaat met dit voorstel en noemt dat een 'investering in de toekomst'. Het verdwijnen of vertrek van de vloot uit de haven kan zorgen voor een structureel verlies aan inkomsten uit liggelden. De vrijstelling van liggelden geldt alleen voor leden van de bruine vloot die Lelystad vorig en dit jaar als thuishaven hebben. Deze boten hoeven dan over de periode van 1 april 2020 tot 1 april 2021 geen geld te betalen voor het gebruik van de haven.

Compensatie Bataviahaven
In het voorstel aan de raad wordt ook gevraagd om Bataviahaven voor ruim 24.000 euro te compenseren. De haven had expres het tarief van het liggeld al verlaagd om de schepen tegemoet te komen. Het geld dat daardoor misgelopen werd kan in de eigen begroting opgevangen worden, maar om de hele vrijstelling door te kunnen voeren is dus nog extra geld van de gemeente nodig. De hoop is dat dit opgevangen kan worden vanuit een noodfonds van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Daarvoor is door het Rijk 15 miljoen euro vrijgemaakt. De Vereniging van Zuiderzeegemeenten is nog in overleg met het ministerie over hoe dat geld precies verdeeld gaat worden. Krijgt Lelystad het bedrag niet (geheel) uit dat fonds, dan moet het in de jaarrekening 2020 verantwoord worden.

Het is nog niet bekend wanneer de gemeenteraad zich over dit voorstel buigt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel