Prinsjesdag: kabinet wil grote bouwprojecten versnellen

FLEVOLAND • Di 15 september 2020 | 18:11 • Dinsdag 15 september 2020 | 18:11

Het kabinet wil versneld een besluit nemen over de ontwikkeling van veertien grootschalige woningbouwlocaties. Met provincies en gemeenten worden duidelijke afspraken gemaakt over de te bouwen aantallen woningen.

Dat meldt minister Ollongren in de plannen van het ministerie van Binnenlandse Zaken, die op Prinsjesdag zijn gepresenteerd. Hoewel Almere niet met naam wordt genoemd, is het zeer waarschijnlijk dat de stad als één van de grootste bouwlocaties deel uitmaakt van de plannen.
Naast de versnelde besluitvorming trekt het kabinet volgend jaar 450 miljoen euro uit voor een impuls van de woningbouw, die anders niet gerealiseerd zou worden. Totaal komt er een miljard euro beschikbaar, vooral voor gebieden waar schaarste is aan betaalbare woningen voor starters. Wel wil het Rijk hierbij meer invloed op waar provincies en gemeenten mogen bouwen.

Het kabinet koppelt de extra woningbouw en aanleg van nieuwe infrastructuur aan een oplossing voor het probleem van de stikstof. Hoewel er onder boeren veel verzet is dat zij moeten opdraaien voor het stikstofprobleem, wil minister Schouten doorgaan met haar beleid. Daarbij moet de landbouw een bijdrage leveren aan natuurherstel, maar tegelijk wil zij de sector perspectief bieden voor een goede toekomst en erkent zij het belang van de voedselproductie. Tot 2030 wordt er jaarlijks honderd miljoen euro uitgetrokken voor de aanpak van de stikstofproblematiek.

Extra geld voor cultuur
Minister van Engelshoven trekt extra geld uit voor cultuur. Het Fonds Podiumkunsten kan rekenen op vijftien miljoen euro extra, bovenop de eerder toegezegde 47 miljoen euro. Hiervan profiteren de Almeerse theatergezelschappen Vis a Vis, Suburbia, Gouden Haas en Black Pencil. Eerder vielen zij bij ondanks een positieve beoordeling van het fonds buiten de boot.

Ook trekt de minister twee miljoen extra uit voor versterking van de culturele infrastructuur, maar dat geld moet Flevoland delen met andere provincies. Onder meer met Overijssel, dat eerder niets dreigde te krijgen.

De miljoenennota bevestigt dat gezelschap De Bonte Hond en het nieuwe Kunstmuseum Flevoland geld krijgen. De minister heeft het advies van de Raad voor Cultuur van eerder dit jaar overgenomen om beide initiatieven op te nemen in de zogeheten basis infrastructuur. Tot 2024 krijgt De Bonte Hond zeven ton, het Kunstmuseum 2,5 ton.

Gemeenten krijgen uit een ander potje 800 miljoen, die het ministerie van Binnenlandse Zaken beschikbaar heeft voor onder meer ondersteuning van gemeentelijke culturele instellingen en buurthuizen. Een deel is bedoeld voor het coronaproof organiseren van de Tweede Kamerverkiezingen in maart.

De provincie Flevoland wordt voor bijna vier ton gecompenseerd voor extra kosten, die ze hebben gemaakt om culturele instellingen tijdens de coronacrisis te compenseren.

Lelylijn nog niet in plannen ministerie
De lange termijnplannen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bevatten nog geen Lelylijn-spoorlijn naar het Noorden. Dit project lijkt dus alleen kans te maken, als het wordt ingediend bij de het nieuwe Nationaal Groeifonds. Daarin stopt het kabinet de komende vijf jaar twintig miljard euro. Een commissie moet beoordelen of projecten de economie van Nederland blijvend versterken.

De verdubbeling van de A6 tussen Almere-Buiten en Lelystad is vertraagd vanwege de stikstofproblematiek. De oplevering staat nu gepland voor 2025.

Urgentie opening Lelystad Airport niet meer aanwezig
De begroting van Infrastructuur en Waterstaat meldt over Lelystad Airport dat "door de coronacrisis de schaarste aan capaciteit en slots op Schiphol en Lelystad tijdelijk niet meer aan de orde is, gezien de sterke afname van vluchten op Schiphol. De urgentie voor openstelling van Lelystad Airport in 2020, als overloop luchthaven, is dus op de korte termijn niet meer aanwezig. Het is van groot belang dat besluitvorming over de openstelling van Lelystad ook plaatsvindt in het licht van de situatie na de coronacrisis." Onlangs zei minister Van Nieuwenhuizen nog in de Kamer dat de opening van Lelystad in 2021 nodig blijft vanwege de schaarste aan plekken op Schiphol. Topman Dick Benschop van Schiphol liet zich in soortgelijke bewoordingen uit.

Overigens zegt het ministerie ook: “Het is van groot belang dat besluitvorming over de openstelling van Lelystad ook plaatsvindt in het licht van de situatie na de corona crisis.” De minister heeft dat eerder aangegeven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel