Propeller, brandstoftank en landingsgestel Short Stirling boven water gehaald

ALMERE • Di 15 september 2020 | 22:18 • Dinsdag 15 september 2020 | 22:18

Bergingsmedewerkers hebben voor het gemaal de Blocq van Kuffeler in Almere een propeller, een landingsgestel en opnieuw een motorblok uit het water gehaald. De onderdelen zijn van een neergestorte bommenwerper Short Stirling uit de Tweede Wereldoorlog.

Sinds vorige week wordt op het Markermeer gewerkt aan de berging van het toestel. Eerder werd ook al een motorblok aangetroffen. In het toestel zaten zeven bemanningsleden. Volgens majoor buiten dienst Arie Kappert die betrokken is bij de berging, zijn er op dit moment nog geen menselijke resten gevonden. "Als een vliegtuig crasht op het water en lichamen komen los dan kan het zijn dat ze afgedreven zijn."

Er zijn wel veel vliegtuigonderdelen boven water gehaald. Zoals de rechtervleugel, maar ook een brandstoftank. Dat laatste vindt Kappert bijzonder. "Ik heb nog niet eerder gezien dat een complete brandstoftank teruggevonden werd." Hij hoopt dat de onderdelen van het historische vliegtuig worden ondergebracht in een museum zo dicht mogelijk bij de locatie waar het wrak gevonden is. "Daar hoort het thuis zodat mensen nog een stukje plaatselijke geschiedenis kunnen aanschouwen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel