OM: ruim voldoende bewijs in zaak Derk Wiersum

ALMERE • Ma 21 september 2020 | 6:36 • Maandag 21 september 2020 | 6:36

Het onderzoek naar de uitvoering van de moord op advocaat Derk Wiersum is nagenoeg afgerond. Volgens het Openbaar Ministerie zijn het de Almeerder Giërmo B. en Rotterdammer Moreno B. (geen familie) geweest die Wiersum op 18 september vorig jaar hebben doodgeschoten.

Het onderzoek naar de groep voorverkenners is nog niet afgerond. Justitie rekent verdachte Anouar T. tot die groep, maar heeft ook anderen op de korrel. Voor hen geldt dat de verdenking nog niet stevig genoeg is om hen voor de rechter te brengen.

Het OM gaf maandag een toelichting op de stand van het moordonderzoek op een tussentijdse zitting in de zaak tegen de drie verdachten in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol. Het trio ontkent iedere betrokkenheid bij de moord.

'Voldoende bewijs'
De rechtbank verlengde het voorarrest van het drietal en passeerde verzoeken van hun advocaten tot opheffing ervan. Volgens het OM is er ruim voldoende bewijs tegen de twee vermoedelijke uitvoerders, waaronder DNA-sporen. Een onlangs gereedgekomen tijdlijn van de voorbereidingen van de moord heeft de verdenking alleen maar verstevigd, aldus het OM.

'Advocaat werd geruime tijd geobserveerd'
Derk Wiersum was de advocaat van de kroongetuige in het geruchtmakende liquidatieproces Marengo, waarin Ridouan Taghi de hoofdverdachte is. De 44-jarige advocaat werd in de ochtend van 18 september 2019 onder vuur genomen, toen hij op weg was naar zijn werk. Uit onderzoek is gebleken dat de uitvoerders de advocaat al geruime tijd observeerden - ze zijn vermoedelijk tientallen keren door zijn straat gereden en hebben er gepost. Mogelijk zouden zij al eerder hebben willen toeslaan.

Bloed in auto in Almere
Een drietal gestolen auto's speelt een hoofdrol in het rechercheonderzoek. De vermoedelijke daders gebruikten voor de laatste rit naar de woning van Wiersum een witte Opel Combo die in Almere werd teruggevonden. In die auto is bloed van het slachtoffer aangetroffen, evenals DNA-sporen en vingerafdrukken van de verdachten Giërmo B.(37) en Moreno B.(32).

Giërmo B. is negen dagen na de moord opgepakt op Schiphol, voordat hij naar Suriname kon reizen. In januari volgde Moreno B. Beide mannen worden verdacht van betrokkenheid bij de uitvoering. Wat de exacte rolverdeling is geweest, is nog niet vastgesteld.

Moreno B. (32) verscheen maandag voor het eerst op de zitting; eerder koos hij ervoor in zijn cel te blijven. Hij zou de eigenlijke schutter zijn geweest. Zijn advocaat Gerald Roethof wees er tijdens de zitting uitvoerig op dat de omschrijvingen die ooggetuigen van de schutter hebben gegeven totaal niet overeenkomen met het uiterlijk van B. Onder meer een "opvallend loopje" zou B. als schutter identificeren. Roethof zei dat B. inderdaad een gebrek aan zijn voeten heeft. Maar hij benadrukte dat B. niet kan rennen. Volgens getuigen is de schutter na het lossen van de dodelijke schoten weggerend. De raadsman wil dat de rechtbank het voorarrest van B. opheft.

Anouar T. (27) zou onder meer de (gestolen) auto's hebben geleverd die bij de voorbereidingen en de uitvoering van de moord zijn gebruikt. T. heeft verklaard dat hij een loods zou hebben gehuurd waar gestolen auto's werden gestald en dat hij dat deed op verzoek van een cocaïnehandelaar die hij niet bij naam wil noemen. Het OM acht die verklaring "steeds minder aannemelijk". T.'s advocaat André Seebregts vroeg de rechtbank het voorarrest op te heffen, omdat nergens uit blijkt dat hij iets met de moord te maken heeft.

T. is een verre neef van Ridouan Taghi, hoofdverdachte in het liquidatieproces Marengo. Wiersum was de advocaat van de kroongetuige in dat proces, Nabil B.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel