Hoge testmasten voor Windplan Blauw weer weggehaald

SWIFTERBANT • Di 22 september 2020 | 16:14 • Dinsdag 22 september 2020 | 16:14

Twee mega testmasten die bij Swifterbant waren geplaatst voor metingen voor Windplan Blauw, worden weer weggehaald. De 160 meter hoge mast langs de A6 tussen Lelystad-Noord en de Ketelbrug is al afgebroken, de 120 meter hoge mast tussen Swifterbant en Dronten volgt snel.

De masten waren geplaatst om nauwkeurig de kracht en richting van de wind te meten op de plek waar de molens van het geplande windpark verrijzen. Elders in het gebied waren nog drie installaties op de grond geplaatst.

Zo kon volgens de initiatiefnemers het volledige windklimaat in het gebied in kaart worden gebracht. Metingen van bijvoorbeeld het KNMI geven niet nauwkeurig genoeg de lokale windgegevens bij Swifterbant weer. De verzamelde data is nodig om het juiste type windturbine voor de nieuwe molens te kunnen kiezen.

De masten werden in 2018 geplaatst. Ook rond andere locaties van toekomstige windparken in Flevoland staan overigens tijdelijk dergelijke masten.

De nieuwe windmolens bij Swifterbant gaan oude molens vervangen, maar ze worden een stuk groter. De totale lengte vanaf de grond tot aan de hoogste wiek wordt zo'n 210 meter. Daarmee zijn de nieuwe windmolens ongeveer twee keer zo groot als de huidige windturbines in het gebied.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel