Adema: door corona langs de zijlijn bij collegecrisis

LELYSTAD • Wo 23 september 2020 | 7:00 • Woensdag 23 september 2020 | 7:00

"Bij een collegecrisis kun je als burgemeester niet veel doen. Je kunt alleen informeel in de wandelgangen met personen in gesprek gaan. Maar tijdens deze coronacrisis kon dat dus niet, omdat iedereen thuis werkt. Als ik ga bellen naar een wethouder is het direct formeel", vertelt Ina Adema. Ook gesprekken tussen fracties verliepen extra stroef omdat niemand elkaar in de ogen kon kijken. De vertrekkend burgemeester van Lelystad blikt terug op de collegecrisis in Lelystad dit voorjaar.

Verdeeldheid en gebrek aan onderling vertrouwen zorgden ervoor dat wethouders aftraden en pas veel later een nieuw college gevormd was. "Het doet mij persoonlijk verdriet dat collega’s vertrekken die keihard hebben gewerkt en dan aftreden. Natuurlijk weten die mensen dat dit kan gebeuren maar dat is niet de inzet waarmee je begint", vertelt Adema.

Ina Adema vertrekt als burgemeester en wordt commissaris van de Koning in Brabant. Ze bezoekt samen met Omroep Flevoland drie plekken in de stad waar haar hart sneller van gaat kloppen. De KNRM is één van de organisaties die ze graag nog wil laten zien.

KNRM
Adema was voorzitter van de plaatselijke KNRM. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij wordt helemaal bemand door vrijwilligers. "Eigenlijk hoort de KNRM bij de ambulance, brandweer en politie. Om er voor te zorgen dat samenwerking soepel gaat, vind ik het belangrijk om nauw betrokken te zijn bij de stichting", aldus Adema.

Morgen, 24 september is het officiële afscheid van de burgemeester tijdens een speciale vergadering in het stadhuis. Ze laat Lelystad dan echt achter zich. "Ik ga de prachtige natuur in Lelystad missen, maar natuurlijk vooral alle mooie mensen die ik de afgelopen jaren heb ontmoet", besluit Adema.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel