Radicalisering verandert door de coronapandemie

ALMERE • Vr 23 oktober 2020 | 19:03 • Vrijdag 23 oktober 2020 | 19:03

Radicalisering in Almere verandert door de coronapandemie. Waar het eerder om problemen ging rond islamisering en jihadisme, verschuift het nu naar Almeerders die vergaande complottheorieën aanhangen over het coronavirus. In de veiligheidsrapportage over de eerste zes maanden van dit jaar heeft de gemeente Almere het over de nieuwe ontwikkeling waarbij radicale groepen zich richten tegen de opgelegde coronamaatregelen.

Deze verschuiving speelt niet alleen in Almere maar ook landelijk. Vorige week waarschuwde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in het nieuwe dreigingsbeeld voor complottheorieën en desinformatie over het coronavirus. Een terroristische aanslag in Nederland is nog steeds voorstelbaar, maar tijdens de coronaperiode 'minder waarschijnlijk', aldus de gemeente Almere.

Radicalisering in Almere
Momenteel zijn er in Almere drie inwoners die door diverse instanties in de gaten worden gehouden omdat de vrees bestaat dat zij er radicaal gedachtegoed op na houden. Hun zaak wordt geregeld besproken door het Openbaar Ministerie, de politie, landelijke veiligheidsdienst en Raad voor de Kinderbescherming, reclassering en hulpverleners samen om radicalisering te voorkomen. Zij werken hieraan sinds 2015 samen.

Omroep Flevoland deed vorig jaar een verzoek op de Wet openbaarheid van bestuur. Uit cijfers bleek toen dat vijf Almeerse jongeren de afgelopen jaren dreigden hun radicale gedachtegoed om te zetten in actie. Zij vormden een gevaar voor de nationale veiligheid. De jongeren werden begeleid door verschillende hulpinstanties en volgens de gemeente Almere zijn zij allemaal geholpen. Al zegt de gemeente dat er nooit honderd procent zekerheid gegeven kan worden dat iemand ‘gederadicaliseerd’ is. De jongeren zijn pas losgelaten nadat alle samenwerkingspartners het eens waren dat hij of zij geen geweld meer zal toepassen of zal aanzetten tot geweld.

Extra jongerenwerker
Vorig jaar is er een schooljongerenwerker aan de slag gegaan in Almere om te voorkomen dat jongeren radicaliseren. Dat is een succes, zegt de gemeente. "De jongerenwerker werkt laagdrempelig en is meerdere malen in een vroeg stadium van problematisch gedrag succesvol ingezet, waarmee de weerbaarheid van jongeren tegen radicaal gedachtegoed werd vergroot."

Brand bij zendmasten
In april werd er bij twee zendmasten in Almere brand gesticht. Dat gebeurde niet alleen in Almere, dat was ook het geval in Swifterbant en Dronten en ook op tientallen andere plekken in Nederland woedde er brand bij zendmasten. De branden werden gesticht toen complottheorieën over de rol van 5G bij de corona-uitbraak online veel gedeeld werden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel