Staatsbosbeheer moet meer edelherten afschieten dan gedacht

FLEVOLAND • Di 3 november 2020 | 18:02 • Dinsdag 3 november 2020 | 18:02

Staatsbosbeheer gaat de komende twee jaar circa 1900 edelherten in de Oostvaardersplassen afschieten. Uit de jaarlijkse helikoptertelling in oktober is gebleken dat in het natuurgebied nu 2400 edelherten rondlopen. Vorige maand werd nog gedacht dat 1750 edelherten afgeschoten moesten worden.

De hoogste algemene bestuursrechter van ons land heeft in 2018 geoordeeld dat het aantal edelherten teruggebracht mocht worden naar 490.

"Staatsbosbeheer verwacht niet dat dit in de komende winterperiode bereikt zal worden en dat hier minimaal twee jaar voor nodig is. Het afschot mag plaatsvinden in de periode na de bronst tot de start van het broedseizoen, half maart,'' zo is te lezen in de boswachtersblog.

Het vlees van de herten komt volgens Staatsbosbeheer zoveel mogelijk beschikbaar voor consumptie. Een klein deel van de geschoten herten blijft in het gebied achter als voedsel voor onder andere vossen en raven.

In de winter van 2018/2019 zijn er zo'n 1.800 edelherten afgeschoten. In de wintermaanden in het daaropvolgende jaar moesten er nog ongeveer 1.000 herten geschoten worden. Door een kort geding werd het afschieten stilgelegd.

Ook aantallen heckrunderen en konikpaarden teruggebracht
De komende tijd start Staatsbosbeheer ook met het terugbrengen van het aantal heckrunderen met circa 40 dieren. Het is voor het eerst dat afschot van de runderen nodig is.

Verder worden 240 konikpaarden uit het gebied gehaald. Momenteel staan er circa 120 paarden in een vangweide. Zij worden naar het slachthuis gebracht. Onlangs stapte dierenrechtenorganisatie Animal Rights naar de rechter om dit te voorkomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel