GGD: geen duidelijke verklaring voor stijging coronacijfers op Urk

URK • Do 12 november 2020 | 15:17 • Donderdag 12 november 2020 | 15:17

De GGD tast in het duister waarom de besmettingscijfers op Urk de laatste twee weken flink zijn gestegen. "Ze zijn hoog, dat valt ons ook op. Een oorzaak hebben we als GGD niet", zo laat een woordvoerder weten.

Het landelijke beeld is dat het aantal vastgestelde coronabesmettingen na een piek begin november weer afneemt. Al is er de laatste twee dagen ook weer sprake van een lichte stijging geweest.

Binnen een groot deel van Flevoland is sprake van een afname. Almere, Lelystad, Dronten en Zeewolde zagen na twee maanden stijging deze week eindelijk een behoorlijke daling. In Noordoostpolder bleven de aantallen afgelopen week stabiel. Maar op Urk is op dit moment een tegenovergestelde ontwikkeling zichtbaar. Het aantal positieve tests lag tot eind oktober erg laag. Urk behoorde zelfs tot de laatste paar gemeenten in Nederland waar de tweede coronagolf toesloeg.

Toch stijgt het aantal coronabesmettingen op Urk de afgelopen twee weken explosief, zo stelde de gemeente al eerder vast. Woensdag testten bijvoorbeeld twintig Urkers positief op het coronavirus. Donderdag waren het er 25, het hoogste aantal op één dag in de gemeente tot nu toe.


Bron afbeelding: Corona Lokaal

Wanneer je de cijfers van de afgelopen zeven dagen bekijkt, is Urk nu naar verhouding de gemeente met de hoogste besmettingsgraad in heel Nederland. Om de honderden gemeentes in Nederland met elkaar te kunnen vergelijken worden de besmettingen omgerekend per 100.000 inwoners.

Urk kwam de afgelopen week uit op 647 positieve tests per 100.000 inwoners. De gemeente Zeewolde, qua inwoneraantal vergelijkbaar met Urk, zat voor dezelfde periode op 110 positieve tests per 100.000 inwoners. Vorige maand tijdens de piek in Zeewolde zat het aantal bevestigde besmettingen op maximaal 233.

Ter vergelijking: het RIVM stelt dat een regio qua risiconiveau pas terug kan naar het niveau 'waakzaam' als het aantal positieve tests zakt onder de 50 per 100.000, per week. Flevoland in zijn geheel zit momenteel op 234 positieve tests per 100.000 inwoners in de afgelopen zeven dagen.

Vrijwel geen ziekenhuisopnames en doden
Het aantal mensen dat in het ziekenhuis opgenomen moest worden vanwege COVID-19 ligt op Urk voor zover bekend wel laag. Sinds begin oktober zijn dat er drie geweest, blijkt uit cijfers van het RIVM. Wel moet hierbij de kanttekening gemaakt worden dat dit aantal mogelijk hoger ligt. De informatie over wie uiteindelijk in het ziekenhuis terechtkomt met corona, bereikt lang niet altijd de GGD.

Voor zover bekend is één inwoner van Urk tijdens de tweede coronagolf overleden als gevolg van de ziekte. Tijdens de eerste golf waren dat er minstens vier.

Gemeente wijst extra op de maatregelen
Het stijgende aantal coronabesmettingen is voor de gemeente aanleiding geweest om inwoners extra te wijzen op het belang van het naleven van de coronamaatregelen. Dat gebeurt voornamelijk via posts op social media. Op Facebook wijst de gemeente bijvoorbeeld op het belang om afstand te houden en het advies om thuis niet meer dan twee bezoekers per dag te ontvangen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel