Inspectie sluit bouwplaats Eurotower vanwege reeks misstanden

LELYSTAD • Wo 18 november 2020 | 13:21 • Woensdag 18 november 2020 | 13:21

De Inspectie SZW heeft vorige week een bouwplaats aan het Noorderwagenplein in Lelystad gesloten. Het gaat om de Eurotower, een voormalig kantoorpand dat wordt omgebouwd naar appartementencomplex.

Volgens de inspectie gebruikten achttien bouwvakkers het gebouw niet alleen om er te werken, maar ook om er te wonen en te slapen. Ook denkt de inspectie dat er hamsters werden gehouden. Verder was de locatie volgens de inspecteurs onveilig, omdat er overal elektriciteitskabels loshingen en onveilig waren aangelegd.

De bouwvakkers komen uit Oost-Europese landen. Een Georgiër en een Rus bleken geen vergunning te hebben om hier te werken. Wat de andere bouwvakkers betreft is het op dit moment nog onduidelijk of zij legaal werken in Nederland, omdat hun papieren ontbreken. Die bouwvakkers komen uit Wit-Rusland en Oekraïne.

Verder bestaat het vermoeden dat er illegaal asbest is verwijderd. De inspectie doet nog onderzoek naar andere overtredingen. Onder meer op het gebied van de arbeidsomstandigheden, of het minimumloon wel werd betaald en of er niet te lang werd gewerkt. De eigenaar van het complex is Klooster van Breda B.V. uit Hengelo, dat er appartementen moet realiseren. Pas als alle zaken bij het bedrijf op orde zijn mag de bouwplaats weer open. De eigenaar kan volgens de inspectie een serie aan boetes verwachten die in totaal tienduizenden euro's bedraagt.

In december voerde de Inspectie SZW er ook al een controle uit. Daaruit bleek dat er werd gewoond. Volgens Inspectie SZW is toen duidelijk gemaakt aan de opdrachtgever dat dit niet mocht. Inspecteurs waren dan ook verwonderd dat de bouwvakkers er toch bleken te wonen.

Omroep Flevoland heeft woensdag in een eerdere versie van dit bericht ten onrechte gemeld dat Coriander Real Estate de eigenaar de Eurotower is. Dit vastgoedbedrijf was weliswaar betrokken bij de herontwikkeling van het gebouw, maar heeft het pand in maart 2019 verkocht aan Klooster van Breda BV in Hengelo. Omroep Flevoland heeft zich gebaseerd op een - blijkbaar - verouderde website van Coriander, waarop het pand in Lelystad nog werd aangeboden. Coriander heeft deze pagina inmiddels verwijderd. Op het adres in Hengelo zijn Klooster van Breda BV en een holding van hetzelfde bedrijf onbereikbaar. Het adres bevat nog 158 andere bedrijfjes, die er gevestigd zouden zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel