Gemeente Lelystad pakt misstanden in de bouw aan

LELYSTAD • Di 8 maart 2022 | 0:31 • Dinsdag 8 maart 2022 | 0:31

De gemeente Lelystad en de Arbeidsinspectie slaan de handen ineen om misstanden in de bouw en illegale kamerbewoning tegen te gaan. Aanleiding zijn de misstanden bij de bouw van de Eurotower in Lelystad. Die waren reden genoeg voor de gemeente om het nu goed aan te pakken.

Bestaande controles bij grote bouwprojecten worden geïntensiveerd. Ook worden bedrijven of panden gecontroleerd waarvan het vermoeden bestaat dat er sprake is van arbeidsuitbuiting, illegale kamerverhuur, gevaarlijke situaties (zoals asbest en instortingsgevaar), witwassen en zwart werk. Gezamenlijke controles werden afgelopen jaar al op proef gehouden. Dat bleek zo'n succes dat de samenwerking blijft, zegt wethouder David de Vreede.

Inspecteurs gaan samen op pad
Volgens de wethouder is de samenwerking nodig omdat er in Lelystad veel nieuwbouw- en verbouwprojecten op stapel staan. De raad stelde afgelopen jaar geld beschikbaar om het toezicht op sloopmeldingen en -werkzaamheden te verbeteren. Nu moeten inspecteurs van de gemeente en Arbeidsinspectie samen op pad gaan, zegt De Vreede. Lelystad betaalt voor de bouwinspecties, de Arbeidsinspectie voor de controles op arbeidsomstandigheden.

Wie, wat en hoe
Beide partijen gaan nu samen bepalen wie van de twee verantwoordelijk is voor de geconstateerde tekortkomingen, wie wat doet en wie voor welke kosten opdraait. Of, zoals ze het zelf zeggen: "Nu de samenwerking officieel is, kunnen er onderling gegevens en signalen worden uitgewisseld tussen de gemeente en de inspectie. Samen wordt gekeken wie vanuit de eigen bevoegdheid de beste papieren heeft om bepaalde overtredingen en misstanden aan te pakken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel