FNV vermoedt uitbuiting bouwvakkers in Eurotower

LELYSTAD • Wo 18 november 2020 | 22:40 • Woensdag 18 november 2020 | 22:40

De vakbond FNV Bouwen en Wonen vindt het onbegrijpelijk dat illegalen aan het werk zijn geweest in de Eurotower aan het Noorderwagenplein in Lelystad en dat zij en andere buitenlandse bouwvakkers in het gebouw sliepen. Woensdag werd bekend dat de Inspectie SZW de verbouwing van het oude kantoorgebouw stil heeft gelegd omdat vorige week diverse misstanden werden geconstateerd.

Zo waren de verblijfplaatsen niet veilig door loshangende stroomdraden en is er ondeskundig asbest verwijderd. Uit het verhaal van de inspectie maakt de FNV op dat de arbeiders zeer waarschijnlijk hebben moeten betalen voor hun verblijf in de Eurotower en dat duidt volgens woordvoerder Margreet Pasman op uitbuiting. Het personeel werd ook niet volgens de CAO betaald.

"De inspectie is eerder op dezelfde locatie geweest, waar men een vergelijkbare situatie heeft aangetroffen", zegt Pasman. "Dan is het wel heel bijzonder dat je een jaar later een vergelijkbare situatie aantreft en wellicht ook nog wel erger."

De vakbond komt wel vaker schimmige constructies in de bouw tegen, maar zo bont als deze aannemer het heeft gemaakt is volgens Pasman wel bijzonder. Ze noemt de constructies met een 'kerstboom' van onderaannemers in de bouw weinig inzichtelijk. Ook voor opdrachtgevers is het vaak niet helder wie wat doet, al zijn ze wel eindverantwoordelijk. De vakbond pleit voor een bouwplaats-ID waarbij iedere bouwvakker zich moet kunnen identificeren. De kans op illegale werknemers neemt daardoor af.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel