'Gemeente laat steken vallen bij onderzoek naar vogelgriep'

ALMERE • Wo 25 november 2020 | 5:54 • Woensdag 25 november 2020 | 5:54

De gemeente Almere laat steken vallen bij onderzoek naar de aanwezigheid van een zeer besmettelijke variant van de vogelgriep. Dat zegt een woordvoerder van het Vogelhospitaal in Naarden.

De opvang wilde twee vogels laten onderzoeken, maar kreeg geen contact met de gemeente. Hierdoor was onderzoek uiteindelijk niet meer mogelijk. In alle nood heeft het vogelhospitaal zes keer geprobeerd de perstelefoon te bellen, maar ook daar was de gemeente niet bereikbaar. Het Vogelhospitaal zegt verder op de voicemail ingesproken te hebben. Dat had hetzelfde resultaat als de andere pogingen tot contact.

In het weekend van 14 november zijn de vogels binnengebracht bij de vogelopvang in Naarden. De vogels hadden symptomen van de vogelgriep H5N8: een voor vogels dodelijke ziekte die momenteel rondwaart. Het virus kan overslaan van wilde vogels naar pluimveehouderijen, waar vervolgens alle dieren geruimd moeten worden. Ook mensen kunnen de ziekte krijgen, het zorgt dan voor griepachtige klachten.

Bij een vermoeden van de vogelgriep in een dier, moet dit onderzocht en vervolgens gemeld worden bij de NVWA. Als onderzoek nodig is, dan stuurt de dierenopvang de vogel op naar een lab van de Wagen University & Research (WUR). Zo'n onderzoek gebeurt in opdracht van de gemeente, want die draagt de kosten. Daarom vroeg het Vogelhospitaal om toestemming.

'Storing in doorschakeling telefoon'
Volgens de gemeente heeft de perstelefoon in het weekend van 14 november geen telefoontjes ontvangen over de dode vogels. De oorzaak daarvan is een storing in de doorschakeling van het persnummer, zegt een woordvoerder. Volgens de gemeente is het probleem inmiddels verholpen.

Het in kaart brengen van de vogelgriep moet de hoogste prioriteit krijgen, vindt de Partij voor de Dieren. Marjolijn Veenstra van de partij wil weten wat het stadsbestuur gaat doen om te voorkomen dat een situatie als deze weer voorkomt. Ze wijst erop dat de vogelgriep een zoönose is, net zoals COVID-19. De ziekte is gevaarlijk voor mens en dier, daarom moet de aanwezigheid goed worden onderzocht. De partij ziet graag dat het Vogelhospitaal een direct lijntje krijgt met de gemeente zodat onderzoek altijd mogelijk is.

Zijn er meer dode vogels gevonden?
Begin november werd een besmette wilde eend gevonden in Almere. Dat blijkt uit cijfers van de WUR. Een andere verdachte vogel uit Almere is begin deze maand ook onderzocht, vertelt de gemeente. Die bleek geen vogelgriep te hebben. Het ging om een kokmeeuw.

Omroep Flevoland heeft een rondgang gedaan bij de gemeenten in de provincie om erachter te komen of daar ook dode vogels gevonden zijn. Tot nu toe hebben de gemeenten Lelystad, Dronten, Zeewolde en Noordoostpolder daarop gereageerd. Er zijn daar geen dode of verdachte vogels gevonden.

Wat moet je doen als je een zieke of dode vogel vindt?
- Bel de dierenambulance, die komt het dier ophalen
- Raak de vogel niet aan met de blote handen
- Dode vogels kun je melden bij de gemeente
- Als op één plek meerdere dode vogels liggen, melden bij de NVWA
- Raap dode vogels nooit op met je handen
- Als je het kadaver wil verwijderen, doe dit dan met een schep

Wat is de huidige stand van zaken?
Meerdere pluimveebedrijven in Nederland zijn getroffen door de vogelgriep. Die zijn geruimd en er geldt landelijk een ophokplicht. Verder zijn tentoonstellingen met vogels verboden en kinderboerderijen moeten hun vogels uit de buurt van wilde soortgenoten houden.

Er bestaan volgens Het Parool ook zorgen over zeearenden, een bijzondere vogelsoort die in Flevoland rondvliegt. Bij een uitbraak van de vogelgriep in 2016 liepen zeearenden het virus ook op door het eten van prooien.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel