Urk kondigt maatregelen tegen rellen aan

URK • Do 26 november 2020 | 16:19 • Donderdag 26 november 2020 | 16:19

De gemeente Urk, de politie en het Openbaar Ministerie zijn maatregelen aan het voorbereiden om nieuwe rellen te voorkomen. Naar alle waarschijnlijkheid worden die maatregelen vrijdag naar buiten gebracht, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Afgelopen zaterdagavond stak een grote groep jongeren zwaar vuurwerk af in het dorp. Ook werd er brand gesticht en hulpverleners werden met vuurwerk en bierflesjes bekogeld. De ongeregeldheden trokken veel bekijks.

Nog geen aanhoudingen
Hoewel teamchef Tom Nauta van de politie-eenheid Noordoostpolder, Urk en Dronten maandag zei over diverse filmpjes van de rellen te beschikken, zijn er vijf dagen later nog geen aanhoudingen verricht. Volgens de politie komt er tot nu toe weinig informatie binnen. Het verzoek aan inwoners is dan ook om informatie en beeldmateriaal van de bewuste avond beschikbaar te stellen.

Het gemeentebestuur van Urk doet ondertussen de dringende oproep aan inwoners om niet naar de ongeregeldheden te gaan kijken als die zich weer voordoen. "De omstanders hinderen brandweer en politie bij de uitvoering van hun werkzaamheden", zo staat in een open brief die donderdagavond in 'Het Urkerland' wordt gepubliceerd. Bovendien beleven de relschoppers de aanwezigheid van kijkers als een stimulans, zo redeneert de gemeente. "Het is alsof ze vanaf een tribune worden aangemoedigd. Dat is ongewenst. Blijf binnen als er onrust is! En houd uw kinderen binnen. Hun veiligheid is in het geding. Wie de schoen past, trekke hem aan."

De maat is vol
In de brief wordt de Urkers ook gevraagd om hardop uit te spreken dat de maat vol is. "Wij moeten samen duidelijk maken dat we dat niet meer pikken. Dat begint in ons eigen gezin en in onze eigen familie. Laten wij het gesprek aangaan en onze verantwoordelijkheid nemen. Als ouders, als bes en bebe (opa en oma, red.), als kerken, als scholen. Doe het voor onze mooie gemeenschap. En doe het voor de inwoners die al langer ernstige overlast ondervinden en soms bang zijn."

Burgemeester Cees van den Bos bezoekt donderdagavond jeugdleiders van kerken om over de onrust te spreken. Daarnaast gaat hij langs bij brandweerlieden om hen een hart onder de riem te steken. Afgelopen maandag beklaagde de brandweer zich over het gebrek aan respect en medewerking van omstanders bij de vuurwerkrellen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel