Terugblik: vertrekkend burgemeester Urk kreeg veel voor de kiezen

URK • Vr 1 december 2023 | 16:02 • Vrijdag 1 december 2023 | 16:02

De 43-jarige Cees van den Bos heeft in zijn drie jaar als burgemeester van Urk enorm veel voor zijn kiezen gekregen. Het afbranden van een GGD-testlocatie, geweld bij de Sionkerk en het aanpakken van illegale horeca zijn maar een paar van de onderwerpen die Van den Bos op zijn bordje kreeg.

Donderdag werd duidelijk dat hij midden in zijn eerste ambtstermijn vertrekt van Urk om burgemeester van Goes te worden. Van den Bos wil zelf niet bij Omroep Flevoland op die voordracht reageren.

Avondklokrellen na gedogen protest
Slechts enkele maanden na zijn benoeming op 1 oktober 2020 als burgemeester van Urk, zegt Van den Bos dat inwoners van zijn dorp zijn vertrouwen beschaamd hebben. Hij heeft dan al weken van vuurwerkrellen op de beruchte rotonde aan De Akkers achter de rug, waarbij hij verschillende keren de Mobiele Eenheid moet inschakelen.

Het is midden in de coronatijd en hij staat op 23 januari 2021 een vreedzaam protest tegen het ingaan van de avondklok toe. Maar Urker jongeren en volwassenen laten volgens de burgemeester zien dat ze dat vertrouwen niet waard zijn.

Al voor het ingaan van de avondklok wordt een stapel banden in brand gestoken en gaat er vuurwerk de lucht in. Ook wordt er ingebroken in de testlocatie van de GGD die even later in vlammen opgaat.

Cees van den Bos ziet het vanaf het balkon van zijn toenmalige woning aan de haven live gebeuren. Een 21-jarige Urker krijgt twaalf maanden celstraf voor brandstichting.

Last onder dwangsom
Ook in het najaar van 2021, 2022 en dit jaar vinden er verschillende keren rellen plaats op Urk. Cees van den Bos legt tientallen reljongeren een last onder dwangsom op. Met de dreiging van torenhoge boetes worden potentiële nieuwe rellen voorkomen. Ook wordt een ouderwacht geïntroduceerd op Urk.

De gemeente krijgt van de landelijke overheid anderhalf miljoen euro voor het aanpakken van de jongerenproblematiek. Cees van den Bos krijgt landelijk ook lof voor zijn aanpak.

Geweld bij Sionkerk, politie kijkt toe
Twee maanden na de avondklokrellen krijgt Van den Bos te maken met geweld bij de Sionkerk. Op 28 maart 2021 wordt een verslaggever van PowNed onder toeziend oog van een politieagent aangereden door een kerkganger die zijn auto parkeert. De verslaggever wordt daarvoor ook al hard geschopt door twee mannen.

Bij de kerk hebben zich diverse mediateams verzameld, omdat de kerk opnieuw een dienst houdt voor 375 kerkgangers. Daarmee negeert de kerk het corona-advies om niet meer dan dertig mensen binnen te laten. De politie grijpt die dag niet in wanneer de kerkganger en omstanders zich agressief gedragen.

Van den Bos wil dan niet meteen reageren op het geweld. Zijn woordvoerder zegt het niet met honderd procent zekerheid te weten, maar doet de aanname dat Van den Bos heel erg twijfelt 'welke kant hij moet moet kiezen.' De 35-jarige automobilist krijgt 80 uur taakstraf.

Persoonlijke aanvallen op de burgemeester
Cees van den Bos krijgt ook persoonlijk met bedreiging en intimidatie te maken. Zo wordt in de week voor het geweldsincident bij de Sionkerk 's nachts een steen gegooid tegen een ruit van de woning van de burgemeester.

Ook verschijnt er een nepnieuwsbericht waarin hij wordt beticht van betrokkenheid bij het onderzoek van het OM naar Thierry Baudet. Die krijgt een boete opgelegd omdat hij midden in de coronaperiode handen schudt op Urk en de afstandsregels (1,5 meter) overtreedt.

Van den Bos is in de zomer van 2021 drie maanden uitgeschakeld na een coronabesmetting en een daaropvolgende zware longontsteking. Hij wordt tijdelijk vervangen door Ineke Bakker. Goed en wel hersteld krijgt hij meteen te maken met een volgend hoofdpijndossier. Urk wordt ernstig in verlegenheid gebracht als een tiental jongeren verkleed in nazi-uniformen het dorp op stelten zet.

Grip krijgen op 'zuipketen'
Langslepend is ook het probleem rondom de jeugdhonken en illegale barren op bedrijventerreinen op Urk, waar jongeren zich geregeld te buiten zouden laten gaan aan drank en drugs. Al tientallen jaren worstelt de gemeente met een goede aanpak. Geruchtmakend is ook een incident waarbij een Urker jongen voor een barretje wordt overreden door een heftruck. De jongen is daarna blijvend invalide.

Cees van den Bos is vastbesloten om flinke stappen te zetten. De slogan 'groos (trots) zijn op wat goed gaat, en aanpakken wat beter moet', klinkt meermaals uit zijn mond.

De burgemeester gaat veelvuldig in gesprek met jongeren en hun ouders, nadat uit een rapport blijkt dat de huidige uitgaanscultuur in het dorp niet langer houdbaar is. Het plan is nu om vijftig illegale uitgaansplekken te sluiten. Dertig barretjes zouden een vergunning kunnen krijgen. Of Van den Bos de uitvoering van dit ambitieuze plan nog zal meemaken, is de vraag.

Cees van den Bos start waarschijnlijk op 1 februari 2024 als burgemeester van Goes.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel