Twaalf maanden celstraf voor in brand steken teststraat GGD

LELYSTAD • Di 20 juli 2021 | 13:44 • Dinsdag 20 juli 2021 | 13:44

De 21-jarige Fokke V. uit Urk is door de rechtbank in Lelystad veroordeeld tot 12 maanden celstraf, waarvan 6 voorwaardelijk. Dat is de helft van wat er oorspronkelijk was geëist. Hij krijgt deze straf voor het in brand steken van de teststraat van de GGD.

Een 16-jarige jongen uit Lemmer die ook betrokken was bij de brand is veroordeeld tot een jeugddetentie van 180 dagen, waarvan 131 voorwaardelijk. Ook legt de rechtbank hem een taakstraf op van 120 uur. De onvoorwaardelijke straf is lager dan het aantal dagen dat hij al in voorarrest heeft doorgebracht. Daarom hoeft hij niet terug de cel in. Beide verdachten moeten zich verder laten begeleiden én laten behandelen.

De teststraat bij het Urker haventerrein werd zaterdagavond 23 januari in brand gestoken tijdens rellen. Aanleiding voor de rellen op Urk was het ingaan van de avondklok. V. bezocht het protest samen met de 16-jarige veroordeelde.

Fokke V. brak samen met zijn handlanger in op het terrein waar de teststraat stond. Ze gebruikten een mondkapje om een prullenbak in brand te steken en spoten daar vervolgens desinfectiemiddel op. Daarna verzamelde V. spullen in de teststraat die hij samen met de 16-jarige op het vuur gooide. De teststraat werd door de brand verwoest.

Verminderd toerekeningsvatbaar
De officier gaf tijdens de vorige zitting aan eigenlijk een hogere straf voor Fokke V. gepast te vinden. Hij nam wel in de eis mee dat de Urker verminderd toerekeningsvatbaar is vanwege zijn privésituatie. Zo is zijn vader overleden en heeft hij al jaren geen contact meer met zijn moeder. Ook heeft hij op Urk momenteel geen vaste woon- of verblijfplaats.

Volgens het OM is bij het bepalen van de strafeis rekening gehouden met de omstandigheden en de gevolgen van de actie. De teststraat was een bewust gekozen doelwit. Behalve dat de teststraat op Urk verwoest was, werd ook het veiligheidsgevoel van vele GGD-medewerkers door het hele land aangetast.

De schade die ontstond aan de teststraat is door een groep Urker jongeren deels vergoed. De totale schade bedraagt zo'n 46.000 euro.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel