Celstraf geëist tegen Emmeloorder die olie naar brandende teststraat gooide

EMMELOORD • Wo 5 april 2023 | 11:10 • Woensdag 5 april 2023 | 11:10

De officier van justitie heeft woensdag acht maanden cel geëist tegen een 24-jarige Emmeloorder. Hij zou tijdens de avondklokrellen op Urk een jerrycan met motorolie hebben gegooid naar de GGD-teststraat, die kort daarvoor in brand was gestoken. De helft van de straf zou volgens de officier voorwaardelijk moeten zijn.

De Emmeloorder bekende dat hij de jerrycan over het hek richting de brand gooide. "Het was een impuls, een beetje stoer doen. Ik liet me opnaaien door de groep en ik had drank op", zei hij. Op 23 januari 2021 kwam hij naar Urk voor een vreedzaam protest tegen het ingaan van de avondklok, dacht de man. Nadat hij in een colonne auto's toeterend en knipperend met de lampen door Urk was gereden, kwam hij terug in de haven. "Daar stond de teststraat al in brand."

Jerrycan met olie lag altijd in kofferbak
Omdat zijn BMW veel olie verbruikt, heeft hij altijd een jerrycan motorolie bij zich. "Die bewoog los door de kofferbak. Ik besloot hem over het hek te gooien richting de brand." De jerrycan kwam uiteindelijk niet in de vlammen terecht en bleef intact.

De officier verdenkt de man dan ook alleen van poging tot brandstichting. "Maar die olie had wel enorm veel extra schade kunnen veroorzaken, als die wel op het vuur terecht was gekomen."

Daders teststraatbrand al eerder bestraft
Eerder werden de mannen die destijds de brand stichtten, een 21-jarige Urker en een 16-jarige Lemster, al voor hun aandeel veroordeeld. Zij kregen respectievelijk een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk en 180 dagen jeugddetentie, waarvan 131 voorwaardelijk plus een taakstraf van 120 uur opgelegd.

Niet eens met coronabeleid
Waarom de Emmeloorder naar Urk afreisde op 23 januari 2021? "Ik was het niet eens met het coronabeleid. Ik kon niet meer naar de sportschool en voetbal. Mijn hele leven stond stil, ik had geen uitlaatklep meer."

Opgeslokt door complottheorieën
Bovendien liep het thuis niet lekker met zijn ouders. "Zij drongen heel erg aan om me laten vaccineren, maar dat wilde ik niet. We botsten enorm in die tijd." Inmiddels gaat het volgens de verdachte weer goed met hem, ook thuis. "We laten elkaar wat meer met rust." Bovendien heeft hij de app TikTok verwijderd van zijn telefoon. "Daar werd ik in die coronaperiode meer en meer opgeslokt door complottheorieën. Nu heb ik dat niet meer."

De uitspraak is over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel