Burgemeester wilde vreedzaam protest toelaten, maar vertrouwen werd beschaamd

URK • Ma 25 januari 2021 | 18:04 • Maandag 25 januari 2021 | 18:04

Burgemeester Cees van den Bos van Urk zegt dat inwoners van zijn dorp zijn vertrouwen beschaamd hebben. Op de eerste avond dat de avondklok inging had hij nog een oogje dicht willen knijpen bij een vreedzaam protest met toeterende auto's. "Ook tussen 21:00 en 21:30 uur wilde ik daar nog gelegenheid aan bieden", zegt hij. In dat geval zou handhaving van de avondklok nog niet plaatsvinden.

Maar Urker jongeren en volwassenen lieten volgens de burgemeester al voor 21:30 uur zien dat ze dat vertrouwen niet waard waren. Al voor het ingaan van de avondklok werd een stapel banden in brand gestoken en ging er vuurwerk de lucht in. Iets voor 21:30 uur werd ingebroken in de testlocatie van de GGD en ging die even later in vlammen op. Daarna werd snel opgeschaald door de politie, maar toegestroomde agenten werden verwelkomd met straatstenen die naar hun auto's werden gegooid. "Het is vervelend dat de jeugd toch voor de confrontatie koos."

'Grote politiemacht vooraf was als rode lap op een stier geweest'
Volgens de Urker burgemeester waren de verschillende oproepen op sociale media voor demonstraties van tevoren bekend bij de gemeente en de politie. Er is bij de gemeente nooit een aanvraag ingediend voor een demonstratie, maar Van den Bos had er geen problemen mee dat mensen hun gevoelens over de avondklok zouden uiten. Hij meent dat het op voorhand plaatsen van een grote politiemacht bij de haven, of een ingreep meteen om 21:00 uur, als een rode lap op een stier had gewerkt. Ook het eerder afsluiten van het haventerrein was geen optie: "Dan hadden we op dat moment zeker al rellen gehad."

Hij vervolgt: "Van de politie had ik meegekregen dat het risico (op escalaties) op zaterdagavond beperkt was. En de Urker jeugd had de afgelopen weken laten zien dat ze zichzelf onder controle konden houden. Dat is nu niet gebeurd, en daar ben ik nog steeds boos om."

Plan dat er lag leek voldoende
Van den Bos had vooraf vertrouwen in het plan dat was opgesteld. De GGD-testlocatie was met camera's beveiligd en werd in de gaten gehouden. Er was volgens hem een snelle opschakeling van gewone politieagenten mogelijk en de politie had ook de Mobiele Eenheid achter de hand.

Ouderwacht werd niet gebruikt vanwege massaliteit op haventerrein
Na ongeregeldheden in november en begin december is op Urk een ouderwacht ontstaan. Zo'n twintig betrokken ouders en raadsleden zorgden er toen voor dat de situatie week op week steeds rustiger werd door op groepjes jongeren in te praten.

Deze ouderwacht had aangeboden om zaterdagavond opnieuw op pad te gaan, maar dit werd afgewezen door de gemeente. Van den Bos: "We hadden de ouderwacht preventief op de achtergrond klaarstaan, en ze hadden van ons eventueel de benodigde papieren gekregen om ook na ingaan van de avondklok op straat te mogen zijn." Maar vanwege de massale toestroom van mensen en voertuigen naar het haventerrein werd inzet van de ouderwacht ronduit gevaarlijk geacht, aldus burgemeester Cees van den Bos.

Geen andere keuze nu dan hard optreden
De gemeente en politie zien na de rellen van zaterdagavond geen andere mogelijkheid dan om de komende tijd hard op te treden. Doordeweeks zullen er meer politieteams op Urk zijn om de avondklok te handhaven en voor zaterdagavond ligt zwaarder optreden in het verschiet. "Die maatregelen zullen vervelend zijn, er zal niet worden afgewacht."

Van den Bos hoopt dat een verbetering van het gedrag de komende tijd op meerdere manieren bereikt kan worden. "Enerzijds moet ik nu repressief optreden", maar de hele gemeenschap moet de komende tijd aan de slag. Bedrijfsleven, kerken, jeugdwerk, gemeente en jongeren, iedereen moet volgens de burgemeester met elkaar in gesprek gaan over de gebeurtenissen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel