80 uur taakstraf voor bedreigen journalist PowNed

URK • Di 3 augustus 2021 | 11:24 • Dinsdag 3 augustus 2021 | 11:24

De politierechter in Lelystad heeft een 35-jarige Urker dinsdag veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur. De man reed op 28 maart bij de Sionkerk in zijn woonplaats in op een verslaggever van PowNed. Die was samen met een cameraman ter plaatse om verslag te doen, omdat de kerk ondanks de coronamaatregelen de deuren opende voor alle gelovigen. Dat leidde tot ophef en ruime aandacht van de pers.

De verslaggever stond op dat moment bij de kerk, in een parkeervak. De Urker kwam met zijn dochter aanrijden en parkeerde zijn auto in het bewuste vak. De verslaggever moest wegspringen. Hij zegt dat de auto zijn knie heeft geraakt, maar dat is volgens de rechter niet vast komen te staan.

Nadat de Urker was uitgestapt, sloeg hij de microfoon uit de handen van de verslaggever. Op de zitting bekeken de rechter en de andere procesdeelnemers de beelden van de gebeurtenissen.

Van geen kwaad bewust
De Urker is zich van geen kwaad bewust, verklaarde hij bij de rechter. Hij zegt dat hij bij de kerk aankwam, een paar lege parkeervakken zag en daar wilde parkeren. Terwijl hij in zijn spiegels naar een politieman keek, reed hij het vak in. De Urker verklaarde dat hij de journalist niet had gezien.

De rechter geloofde dat niet. Van per ongeluk aanrijden is geen sprake geweest, aldus de rechter. "U bent willens en wetens doorgereden en hebt de kans aanvaard dat u de verslaggever zou verwonden. Het had ook veel slechter kunnen aflopen." Volgens de rechter heeft B. ook gezien dat het een journalist was op wie hij inreed.

De rechter tekende daarbij aan dat het ene inrijden op iemand het andere niet is. "Dit is een lichtere variant. Uw snelheid was laag. Maar het is gevaarlijk om een auto zo te gebruiken."

Geschopt door anderen
De verslaggever werd kort voor dit incident een paar keer geschopt door twee andere Urkers. De politierechter legde deze twee broers vorige week werkstraffen op voor dit geweld. B. verklaarde geëmotioneerd dat de zaak grote impact heeft gehad op zijn leven. Hij heeft in maart twee dagen vastgezeten. Zijn rijbewijs is ingenomen.

De veroordeelde man zei niets tegen de media te hebben. Volgens hem gedroeg de betrokken verslaggever zich minder correct dan andere mediavertegenwoordigers ter plaatse.

Mishandeld
Vorige week veroordeelde de politierechter twee Urker broers tot taakstraffen, omdat zij geweld hebben gepleegd tegen dezelfde verslaggever. Zijn cameraman kreeg eveneens een klap.

De rechter hekelde in die zaak het geweld tegen de persvertegenwoordigers. "Je valt journalisten niet aan", zei hij bij de uitspraak, "ook niet als je hen te confronterend, te provocerend of misschien zelfs ontzettend vervelend vindt." De broers zeiden dat zij hadden ingegrepen omdat zij de verslaggever agressief te werk vonden gaan. Een van hen betuigde spijt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel