Minister: arrestaties bij Sionkerk later uitgevoerd om escalatie te voorkomen

URK • Ma 10 mei 2021 | 13:49 • Maandag 10 mei 2021 | 13:49

De politie hield de man die een journalist bij een kerk op Urk aanviel niet meteen aan om verdere escalatie te voorkomen. Dat antwoordt de minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus op schriftelijke vragen van drie VVD-Kamerleden. De vragen werden gesteld naar aanleiding van de mishandeling van journalisten in maart, bij kerken op Urk en in Krimpen aan den IJssel.

Zo werd een verslaggever van PowNed getrapt en aangereden door een automobilist toen hij vragen stelde aan bezoekers van de Sionkerk op Urk. De kerk had besloten om de coronarichtlijnen van de Rijksoverheid grotendeels naast zich neer te leggen en weer honderden bezoekers binnen te laten.

De drie VVD'ers vroegen onder meer of de minister vond dat er direct ingegrepen moest worden bij geweld tegen journalisten. Grapperhaus heeft daarop geantwoord dat de politie ter plaatse inschatte dat het later aanhouden van verdachten escalatie zou voorkomen. De eerste verdachte werd de avond na de mishandeling op Urk aangehouden, twee andere verdachten meldden zich de dag erna zelf bij de politie.

Ook was er door de Kamerleden gevraagd of het klopt dat er maar weinig agenten aanwezig waren bij de kerkdiensten, ondanks dat er eerder sprake was geweest van intimidatie. De minister spreekt dat tegen. Volgens Grapperhaus is de hoeveelheid agenten die bij zoiets ingezet wordt, de lokale verantwoordelijkheid van de burgemeester, het openbaar ministerie en de politie.

De drie verdachten van het geweld op Urk zijn allemaal weer op vrije voeten. Twee mannen moeten eind juli voor de politierechter verschijnen voor openlijke geweldpleging. De man die de verslaggever zou hebben willen aanrijden is begin augustus aan de beurt. Hij wordt verdacht van mishandeling.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel