Politieke partijen vragen om persvrije doorgang bij kerken

URK • Vr 9 april 2021 | 8:00 • Vrijdag 9 april 2021 | 8:00

De politieke partijen SGP en Hart voor Urk willen dat journalisten kerkgangers op zondag niet meer lastig kunnen vallen.

Zij vroegen donderdagavond aan burgemeester Cees van den Bos om het instellen van een vrije doorgang bij de kerkingang. De partijen wijzen op het incident dat twee weken geleden plaatsvond bij de Sionkerk op Urk. Toen werd een verslaggever van PowNed aangereden en ook geschopt. De pers kwam die zondag naar de kerk omdat het bestuur had besloten geen limiet meer toe te passen wat betreft het aantal kerkgangers, omdat de geestelijke nood hoog zou zijn.

Volgens SGP-raadslid Hendrik Jan Kaptijn dienen journalisten de privacy van de kerkgangers te respecteren. Dat betekent volgens hem dat de pers zich niet opdringerig en provocerend moet gedragen. "Zomaar een stok onder de neus duwen, ja dat is natuurlijk niet de bedoeling", betoogde Kaptijn. Hij wil dat hiertegen handhavend wordt opgetreden.

Jan Koffeman van Hart voor Urk durfde in eerste instantie het onderwerp niet aan te roeren, omdat "het te gevoelig is", maar ondersteunde de oproep van de SGP.

Persvrijheid
Burgemeester Cees van den Bos zei dat de persvrijheid dergelijke maatregelen verhindert. "Het is simpelweg niet mogelijk", zei hij. Alleen als er sprake is van verstoring van de openbare orde kan een burgemeester een gebied aanwijzen waar journalisten moeten staan. Van den Bos gaf aan dat er dan echt wel wat aan de hand moet zijn.

De burgemeester denkt overigens niet dat het nodig is, omdat er voldoende agenten aanwezig zijn die kunnen ingrijpen als het nodig is. Van den Bos erkende dat het twee weken geleden wel mis ging. Toen werden politieagenten van Urk weggeroepen voor incidenten elders in de provincie, waardoor er maar weinig politie op Urk aanwezig was.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel