Verslaggever aangevallen bij dienst in Sionkerk

URK • Zo 28 maart 2021 | 12:03 • Zondag 28 maart 2021 | 12:03

Een verslaggever van PowNed is zondagmorgen bij de Sionkerk op Urk aangevallen. Bij de kerk hadden zich diverse mediateams verzameld, omdat de kerk opnieuw een dienst hield voor iedereen die wilde komen. Daarmee negeert de kerk het corona-advies over het maximale aantal kerkgangers.

De pers probeerde kerkgangers te interviewen. De verslaggever van PowNed werd daarbij aangereden door een Urker die zijn auto wilde parkeren. Hij kwam half op de motorkap terecht, maar raakte niet gewond. De verslaggever werd ook hard geschopt door twee jongens. Hij gaat aangifte doen.

Tekst gaat door onder de video

Het bestuur van de Sionkerk is op zondag niet bereikbaar voor commentaar. De politie meldt dat de gegevens van de betrokkenen bekend zijn.

NVJ vindt geweld dieptriest
Ook in Krimpen aan den IJssel werd zondag een verslaggever mishandeld die bij een kerk verslag wilde doen. "Dieptriest wat hier is gebeurd. Er zijn steeds meer groepen die denken dat ze zich kunnen permitteren om verslaggevers op asociale wijze in de weg te zitten. Dat kan niet, en dat mag niet. Dit mag nooit normaal worden." Dat zegt algemeen secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).

Het verbaast hem dat de politie op Urk niet meteen leek in te grijpen toen een auto tegen de PowNed-verslaggever aanreed. "Ik mag hopen dat die man nog vandaag naar het politiebureau wordt gehaald." Ook roept hij kerkbesturen op om hun verantwoordelijkheid te nemen en deze agressieve daden breed te veroordelen.

Geestelijke nood
De Sionkerk heeft plaats voor 500 gelovigen. Vorige week gingen de deuren al open voor alle gelovigen. Er zouden toen 375 mensen aanwezig zijn geweest, terwijl de overheid adviseert niet meer dan 30 mensen binnen te laten. De Gereformeerde Gemeente stelt dat de 'geestelijke nood' onder de kerkgangers groot is en negeert daarom de corona-adviezen.

Premier Mark Rutte noemde het weer volledig openen van de deuren van de Sionkerk afgelopen week heel egoïstisch en volstrekt onverantwoord. Vanwege de vrijheid van godsdienst kan de overheid niet ingrijpen. Viroloog en OMT-lid Marion Koopmans vindt dat de kerk Russische roulette speelt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel