Burgemeester zwijgt over gebeurtenissen bij Sionkerk

URK • Ma 29 maart 2021 | 13:50 • Maandag 29 maart 2021 | 13:50

De burgemeester van Urk, Cees van den Bos, wil zich niet uitlaten over de gebeurtenissen van afgelopen zondag in en rondom de Sionkerk. Een verslaggever van PowNed werd door twee onbekende mannen geschopt op het parkeerterrein voor de kerk. Niet veel later werd de verslaggever aangereden door een parkerende kerkganger. De 35-jarige automobilist is zondagavond aangehouden.

In de kerk kwamen veel mensen bijeen om de zondagsdienst bij te wonen. De Sionkerk heeft besloten de coronarichtlijnen van de Rijksoverheid grotendeels naast zich neer te leggen en weer honderden bezoekers toe te laten. Hoeveel kerkgangers er zondag precies binnen waren is onbekend.

Gevraagd naar de mogelijkheden voor een interview laat de woordvoerder van de burgemeester maandagochtend weten dat Van den Bos dat op dit moment 'überhaupt niet van plan is'. Op de vraag: Waarom niet, komt een twijfelend antwoord van de woordvoerder. Ze zegt het niet met honderd procent zekerheid te weten, maar maakt de aanname dat hij heel erg twijfelt 'welke kant hij moet moet kiezen.'

De woordvoerder van de burgemeester zegt dat de gemeente de communicatie rond dit onderwerp graag overlaat aan de politie. Zondagavond kwamen de gemeente, politie en OM met een gezamenlijke verklaring waarin de incidenten voor de kerk 'ten zeerste' worden afgekeurd. "Wij staan voor zowel persvrijheid als vrijheid van godsdienst."

Maar bij burgemeester Cees van den Bos is dus terughoudendheid om zich publiekelijk uit te spreken over de gebeurtenissen. Diezelfde houding was ook vorige week al zichtbaar, toen bekend werd dat de Sionkerk weer honderden bezoekers verwelkomt. Vragen van Omroep Flevoland wilde de burgemeester niet in de vorm van een interview beantwoorden en hij liet het bij een algemene verklaring.

Overigens heeft ook de politie maandag nog niet gereageerd op het verzoek om een interview. De burgemeester van Krimpen aan den IJssel, waar zondag eveneens een journalist werd aangevallen, liet nog dezelfde dag van zich horen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel