Gemeente Urk, politie en OM keuren geweld bij Sionkerk af

URK • Zo 28 maart 2021 | 19:01 • Zondag 28 maart 2021 | 19:01

De gemeente Urk, de politie en het Openbaar Ministerie keuren het belagen van een journalist bij de Sionkerk zondag af. De zogenoemde 'driehoek' laat in een schriftelijke verklaring weten contact te hebben met PowNed-journalist Mark Baanders om met een aangifte tot vervolgstappen te komen.

De instanties komen met de verklaring, omdat er veel vragen binnenkomen over de incidenten die zich zondagochtend voordeden bij de kerk. Baanders werd aangereden door een kerkganger en getrapt door twee mannen.

De politie zegt zondagochtend opvallend en onopvallend aanwezig te zijn geweest bij de Sionkerk. Journalisten kwamen daar naartoe, omdat de kerkgemeente eerder deze week liet weten de deuren sinds vorige week zondag weer voor alle kerkgangers te openen en de coronaregels niet meer te handhaven. Verslaggever Baanders belandde in een aanrijding en een handgemeen. "Om escalatie te voorkomen is in deze specifieke situaties niet direct ingegrepen, maar is er voor gekozen om de rust ter plaatse zo snel mogelijk te herstellen", laten politie, gemeente en OM weten.

De drie instanties zeggen de incidenten van zondagochtend af te keuren, maar ook de vrije kerkgang te respecteren. "Wij staan voor zowel persvrijheid als vrijheid van godsdienst. En iedereen heeft het recht om wel of niet in gesprek te gaan met journalisten. We respecteren elkaar daarbij. Geweld hoort daar niet bij."

Of de Sionkerk de deuren deze zondagochtend opnieuw voor alle kerkgangers heeft geopend, is nog onduidelijk. Er werden veel kerkgangers bij het gebouw gezien, maar de kerk was zondag niet bereikbaar voor commentaar. Overigens zijn veel bezoekers in een kerk op Urk tijdens de coronacrisis niet uniek. Zo is van de Eben-Haëzerkerk, Pniëlkerk en de Jachin Boazkerk bekend dat zij hun deuren voor een deel van de kerkgangers openstellen. De volledige kerk openstellen, zoals de Sionkerk, is voor zover bekend wél uniek.

Correctie: In een eerdere versie van dit bericht haalden we een Twitterbericht aan van de Gereformeerde Gemeenten, het landelijke kerkverband waar de Sionkerk onder valt. Dit Twitteraccount is echter niet van de Gereformeerde Gemeenten, maar van een onbekende particulier. De verwijzing naar de tweet is weggehaald.

Vorige week reageerde een woordvoerder van het landelijke kerkverband al op het besluit van de Sionkerk om volledig open te gaan voor alle gemeenteleden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel