Britse minister vindt Europees visserij-bod onvoldoende

URK • Zo 29 november 2020 | 14:39 • Zondag 29 november 2020 | 14:39

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab lijkt het jongste visserij-aanbod van de EU af te wijzen. Volgens Sky News vindt hij het teruggeven van 15 tot 18 procent van wat vissers uit Urk en andere Europese visserijgemeenten in Britse wateren vangen wel erg magertjes.

De EU moet er meer rekening mee houden dat Groot-Brittannië na de Brexit en de overgangsperiode een onafhankelijke kuststaat is, stelt Raab. Daarmee moet het land ook controle krijgen over alle omliggende wateren. "Klinkt dat rechtvaardig, 18 procent controle over de vissen in onze eigen wateren? Dat kan niet goed zijn", aldus de minister.

De rechtstreekse onderhandelingen tussen Groot-Brittannië en de EU zijn recent hervat. Er was vertraging omdat de Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier en zijn team in quarantaine moesten vanwege een coronabesmetting.

Klap voor Urker vissers
De overgangsperiode van de Brexit eindigt over iets meer dan een maand. Als er voor 31 december geen handelsovereenkomst is, worden de Britse territoriale wateren waarschijnlijk verboden gebied voor andere Europese vissers. Dat zou een klap zijn voor Urker vissers, die in die wateren vissen op schol en tong.

De onderhandelingen lopen volgens Raab goed. Hij denkt dat de komende week misschien de laatste is van de besprekingen over de overgangsregelingen. Het visakkoord kan wel roet in het eten gooien. "We erkennen de impact op de andere landen in Europa", stelt Raab, "maar met het verlaten van de EU geldt het soevereiniteitsprincipe."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel