Naturistenorganisatie neemt het op voor 'naaktwandelaars'

ZEEWOLDE • Do 3 december 2020 | 18:21 • Donderdag 3 december 2020 | 18:21

'Zie af van een verbod op naaktrecreatie in het grootste deel van de gemeente Zeewolde.' Die oproep deed de naturistenorganisatie NFN Open & Bloot aan het college van burgemeester en wethouders van Zeewolde in een brief. Raadsleden werd daarin gevraagd om tegen het voorstel te stemmen, mocht het voorstel in stemming worden gebracht.

Het college wil naaktrecreatie alleen nog op het Laakse strand toestaan. Het gemeentebestuur verzoekt de gemeenteraad om daarmee in te stemmen. Donderdagavond is het voorstel besproken tijdens een commissievergadering.

"Hiermee gaat de gemeente Zeewolde haar boekje te buiten", zegt een woordvoerder van NFN. Ze stelt dat gemeenteraden gebieden wel voor naaktrecreatie mogen aanwijzen, maar dat ze naaktrecreatie niet mogen verbieden op plekken die daarvoor geschikt kunnen zijn. "Wanneer naaktrecreanten en handhavers van mening verschillen over de geschiktheid van een locatie dan hoort dit te worden behandeld in de rechtszaal en niet in de raadszaal."

Verder zegt NFN dat burgemeester en het Openbaar Ministerie al mogen bekeuren als ze een plek ongeschikt vinden voor naaktrecreatie. Daarom zou een verbod niets toevoegen aan de situatie zoals die nu is.

Maatschappelijk onaanvaardbaar
In het Hulkesteinse bos wordt er volgens de gemeente met name overlast veroorzaakt door mannen die elkaar ontmoeten en 'activiteiten plegen die maatschappelijk totaal onaanvaardbaar zijn'. In het Horsterwold treft beheerder Staatsbosbeheer geregeld naaktwandelaars.

Volgens NFN is seks hebben in de natuur wat anders dan naakt recreëren. Het laatste zou toegestaan zijn wanneer een plek daarvoor geschikt is. En het Horsterwold zou een goede plek zijn om naakt rond te lopen. Volgens NFN is het gebied groot en rustig qua bezoekers.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel