Veel regelwerk bij kinderopvang door lockdown

FLEVOLAND • Wo 16 december 2020 | 16:37 • Woensdag 16 december 2020 | 16:37

Bij Flevolandse kinderopvangorganisaties moest vanwege de lockdown de afgelopen dagen veel geregeld worden. Ook krijgen ze vragen over de mogelijkheden voor noodopvang. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Flevoland.

Maandag werd bekend dat vanwege het oplopend aantal coronabesmettingen in Nederland ook de kinderopvang tot en met tenminste 17 januari gesloten blijft. Tegelijkertijd bieden de organisaties en gastouders wel noodopvang aan kinderen van ouders met cruciale beroepen. Voor schoolgaande kinderen gebeurt dat momenteel alleen in de middag, omdat de noodopvang overdag door de scholen zelf wordt geboden. In de kerstvakantie verzorgt de kinderopvang de hele dag de noodopvang.

Eerdere ervaring helpt
De organisaties hebben sinds maandag in kaart gebracht welke ouders van noodopvang gebruik willen maken. Dankzij de ervaringen die tijdens de sluiting in het voorjaar zijn opgedaan, ging dat volgens verschillende kinderopvangorganisaties ditmaal vrij soepel.

Er zijn ook een aantal verschillen met de vorige lockdown. Destijds waren in alle gemeenten maar een beperkt aantal opvanglocaties open, omdat er een veel kleiner aantal kinderen dan gebruikelijk werden ondergebracht. Ditmaal blijven nagenoeg alle locaties open. De gedachte is dat op die manier ouders, medewerkers en kinderen beter worden verdeeld en de kans op een coronabesmetting daardoor wordt verkleind.

Een ander verschil is dat afgelopen voorjaar alle ouders met een cruciaal beroep gebruik konden maken van de noodopvang. Dat gebeurde op last van de gemeenten. Ditmaal hoeven de kinderopvang en de gastouders de noodopvang alleen te bieden aan ouders met wie ze al een contract hebben.

De noodopvang is overigens ook bedoeld voor kinderen die extra begeleiding nodig hebben of die vanwege een zorgelijke thuissituatie een deel van de dag moeten worden opgevangen. Deze kinderen komen via de gemeente bij de opvang terecht.

Cruciale beroepen
Omdat de scholen sinds woensdag dicht zijn en de gewone kinderopvang in de kerstvakantie gesloten blijft, heeft een aantal ouders met een niet-cruciaal beroep wel geprobeerd om alsnog zijn kinderen onder te brengen. De kinderopvangorganisaties zeggen daar alle begrip voor te hebben. Volgens hen gaat het om een beperkt aantal en biedt de lijst met cruciale beroepen van het kabinet voldoende duidelijkheid over wie er voor noodopvang in aanmerking komt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel