CDA weigert om naar fysieke vergadering te gaan: 'Dit is onbegrijpelijk'

ZEEWOLDE • Do 17 december 2020 | 10:49 • Donderdag 17 december 2020 | 10:49

CDA Zeewolde is donderdagavond niet aanwezig tijdens de raadsvergadering. De partij vindt het onbegrijpelijk dat de vergadering niet digitaal maar fysiek is. De fractie neemt naar eigen zeggen 'gedwongen geen deel aan de democratische besluitvorming'.

De partij heeft er bij de gemeenteraad op aangedrongen om niet bij elkaar te komen in Grand-Café The Lux. Dit naar aanleiding van de verscherpte coronamaatregelen van het kabinet die deze week zijn ingegaan. Ook het college heeft aangedrongen op een digitale vergadering. Na een belronde bleek een meerderheid van 10 tegen 9 gemeenteraadsleden voor een fysieke vergadering.

CDA Zeewolde vindt het onverantwoord om in grote groepen te vergaderen. Dat is volgens hen een slecht signaal naar de samenleving. "Het is wat ons betreft onbegrijpelijk dat de lokale middenstand haar winkels moet sluiten, maar dat de lokale overheid niet het goede voorbeeld wil geven", zegt fractievoorzitter Bouwe van der Weide.

Volgens de regels van de Rijksoverheid mogen gemeenteraden wel bij elkaar komen voor vergaderingen. In Zeewolde is gekozen voor The Lux omdat daar voldoende afstand gehouden kan worden. "Dat het wettelijk mag, wil niet zeggen dat je het ook moet doen. Wat ons betreft zijn de vergaderingen vanaf nu weer digitaal", zegt Van der Weide. In Almere en Dronten worden de raadsvergaderingen donderdagavond digitaal gehouden.

Het besluit van het CDA kon donderdagavond op veel kritiek rekenen van Zeewolde Liberaal en Leefbaar Zeewolde. D66 had wel respect voor het besluit van het CDA en pleit voor een hybride variant, waarbij gemeenteraadsleden vanuit huis kunnen meedoen aan een fysieke vergadering.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel