'Flevolandse ondernemers zijn goed voorbereid op Brexit'

FLEVOLAND • Vr 18 december 2020 | 16:37 • Vrijdag 18 december 2020 | 16:37

De Flevolandse ondernemers zijn over het algemeen goed voorbereid op Brexit. Dat zegt Eric Hanson van ontwikkelingsmaatschappij Horizon Flevoland. Hanson heeft de afgelopen maanden met tientallen bedrijven gesproken die zaken doen met het Verenigd koninkrijk. "Maar er is nog steeds heel veel onzekerheid over wat er op ons af komt."

Die onzekerheid is nog niet weggenomen en de tijd tikt maar door. Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zijn druk aan het onderhandelen over een Brexit-akkoord, maar of dat er komt is de grote vraag. EU-onderhandelaar Michel Barnier sprak vrijdagochtend het Europees Parlement toe. Volgens Barnier is 'het moment van de waarheid' aangebroken. Barnier drong er op aan om voorbereid te zijn op alle scenario's.

Voorbereid zijn op scenario's waarvan niemand weet hoe het er uit gaat zien. Volgens Eric Hanson is dat lastig, maar niet onmogelijk. Hij raad de ondernemers aan om een zogenoemd EORI-nummer aan te vragen. Daarmee kan gehandeld worden met de Britse douane.

Een andere tip is om de telefoon op te pakken en te bellen met je afnemers en de transporteurs in het Verenigd Koninkrijk. Volgens Hanson is het belangrijk om te weten of je handelspartners ook goed voorbereid zijn op de Brexit. De grote vervoerders gaan volgens Horizon Flevoland vanaf 1 januari anders te werk. De belangrijkste tip van Hanson is dan ook om de vinger aan de pols te houden.

Deal or no-deal, handel blijft
Wat er ook besloten gaat worden, Flevoland en het Verenigd Koninkrijk blijven veel handel drijven. Daar is Eric Hanson van overtuigd. "Het afgelopen jaar is voor meer dan een half miljard euro aan goederen en diensten van Flevoland naar het VK geëxporteerd." Die relatie zal volgens Eric Hanson zeker in stand blijven, maar op een andere manier. "Het is nu de vraag hoe anders het wordt en hoeveel gedoe het oplevert. "

Brexit, hoe zit het ook alweer?
Op 23 juni 2016 stemde een kleine meerderheid van de Britten om uit de Europese Unie te stappen. De EU en het Verenigd Koninkrijk willen wel handel blijven voeren. Dus zijn er onderhandelingen opgezet om afspraken te maken. Op 31 januari 2020 stapte het Verenigd Koninkrijk formeel uit de Europese Unie. Tot 31 december dit jaar geldt er een overgangsperiode en moet het land zich nog aan de EU-regels houden. Het huidige jaar wordt gebruikt om afspraken te maken over onder meer migratie, grensovergangen en visserij.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel