Raad van State wijst alle bezwaren tegen Theaterkwartier af

LELYSTAD • Wo 23 december 2020 | 11:31 • Woensdag 23 december 2020 | 11:31

De Raad van State heeft alle bezwaren van tien Lelystadse horecaondernemers en vastgoedeigenaren afgewezen, die zij hadden tegen de komst van meer horeca en de bioscoop in het nieuwe Theaterkwartier. Dat heeft de Raad woensdag bekendgemaakt. Daarmee is het bestemmingsplan voor het Theaterkwartier onherroepelijk geworden.

De ondernemers aan het Horecapleintje en de Agoraweg steggelen al enkele jaren met de gemeente over de plannen voor het Theaterkwartier. Dat voorziet in woningen, horeca, de bioscoop en een fietsenstalling. De bouw is begonnen. De bezwaarmakers stellen dat de gemeenteraad in april het bestemmingsplan en in 2018 een eerder plan op onjuiste gronden heeft vastgesteld.

Zo is volgens de ondernemers onvoldoende onderzocht of er wel behoefte is aan meer vierkante meters horeca in Lelystad. Zij vrezen voor hun eigen voortbestaan en de verhuurbaarheid van hun panden, mochten die leeg komen te staan.
Ook de behoefte aan een bioscoop is onvoldoende aangetoond.
Omdat het volgens hen om een nieuw plan gaat, had de gemeente op basis van het besluit ruimtelijke ordening de behoefte aan meer horeca en de bioscoop beter moeten onderzoeken, zo stelde hun advocaat in november op zitting.

De Raad van State gaat hier niet in mee. Al in twee eerder vastgestelde bestemmingsplannen zijn extra horeca en de bioscoop in het gebied toegestaan. De gemeente heeft de behoefte hieraan voldoende onderbouwd in twee rapporten. De behoefte wordt bovendien bevestigd doordat projectontwikkelaar Focus Urban Development het plan wil uitvoeren en er voor de bioscoop inmiddels een exploitant (Kok Experience) is gevonden.
De rechter erkent dat meer horeca in het Theaterkwartier tot leegstand op het Horecapleintje kan leiden. Maar hij is het eens met de uitleg van de gemeente dat die panden eventueel een andere bestemming kunnen krijgen.

De Raad van State heeft evenmin bewijs gevonden voor de bewering van de advocaat dat de gemeente de grond van het Theaterkwartier in 2018 onder de kostprijs aan Focus Urban Development heeft verkocht. En zich hiermee schuldig zou hebben gemaakt aan ongeoorloofde staatssteun. De Raad stelt dat hiervoor 'enige aanwijzing ontbreekt'.

In een reactie laat advocaat Annejet Lamme namens de ondernemers weten dat zij teleurgesteld zijn. Na de zitting in november had zij de afwijzing wel zien aankomen. Lamme blijft er bij dat de haalbaarheid van het plan Theaterkwartier onvoldoende is onderzocht en dat de projectontwikkelaar financieel voordeel heeft gehad van een gunstige grondprijs.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel