D-day voor Urker vissers: wat betekent Brexit voor vissen in Britse Noordzee?

URK • Do 24 december 2020 | 11:22 • Donderdag 24 december 2020 | 11:22

Het blijft nog spannend wat het Brexitakkoord gaat betekenen voor Urker vissers. Tot diep in de nacht is gesproken tussen de Britse onderhandelaars en die van de Europese Unie. Visserijregels zouden daarbij het hoofdonderwerp zijn. Bronnen melden dat een akkoord nabij is.

Een akkoord met het Verenigd Koninkrijk is cruciaal voor Urker vissers. Veel Urker kotters varen in Britse territoriale wateren om te vissen naar schol en tong. Zonder een akkoord met de Britten, mogen de Urker vissers per 1 januari 2021 niet meer in de Britse wateren actief zijn.

Volgens een verslaggever van de BBC zouden bij de onderhandelingen de regels voor iedere vissoort zijn behandeld. Het gaat dan om hoeveel van elke soort gevangen mag worden en ook in welk deel van de zee en hoe lang daar op gevist mag worden.

De Ierse minister Simon Coveney van Buitenlandse Zaken liet weten dat de Britse premier Boris Johnson donderdagochtend een persconferentie zou geven. Deze persconferentie is nog niet geweest. Volgens de minister zou dat betekenen dat er mogelijk nog een kleinigheid over visserij verduidelijkt moest worden. Deze kink in de kabel zou niet een groot probleem moeten zijn. Coveney verwacht later vandaag alsnog groot nieuws uit Brussel en Londen.

Premier Boris Johnson zou donderdagochtend een persconferentie geven over een mogelijk akkoord. Deze persconferentie is telkens uitgesteld. Het is nog niet duidelijk wanneer de Britse premier en EU-commissievoorzitter Ursula von der Leyen gaan spreken over het akkoord. Volgens een verslaggever van de BBC kan het later donderdagavond of misschien vrijdag worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel