College opnieuw voor verplaatsing oorlogsmonument naar Agora Theater

LELYSTAD • Do 7 januari 2021 | 11:42 • Donderdag 7 januari 2021 | 11:42

Het oorlogsmonument in Lelystad kan alsnog worden verplaatst naar een plek in de buurt van het Agora Theater. De bouwwerkzaamheden voor het Theaterkwartier staan de nieuwe locatie niet in de weg. Dat concludeert het college van burgemeester en wethouders. Aan de gemeenteraad wordt nu gevraagd om in te stemmen met de verplaatsing van het monument, dat nu nog in het Stadspark tussen 't Lelycentre en De Koploper staat.

In januari 2018 deed het toenmalige college al een voorstel voor verplaatsing van de stenen man. Een jaar eerder adviseerde het 4, 5 Mei en Veteranencomité dat het monument na ruim veertig jaar in het Stadspark daar niet meer op zijn plaats is.

'Huidige plek niet ideaal'
De locatie vlakbij fietspaden en een fietsbrug is niet geschikt om er op 4 mei veel bezoekers te ontvangen. Ook is de plek afgelegen en daarmee de kans op vandalisme groot. Volgens het comité hoort het monument op een prominente plek in het stadshart. Dat werd het veld voor het Agora Theater.

Langslepende discussie
De gemeenteraad oordeelde begin 2018 dat verplaatsing niet aan de orde kon zijn, omdat de bouw van het Theaterkwartier en appartementen naast de Agora was gepland. De raad wilde pas over verplaatsing praten als de bouwwerkzaamheden voorbij zouden zijn.

Hoewel de bouw van het Theaterkwartier net is begonnen, oordeelt het huidige college dat dit geen belemmering vormt voor verplaatsing.

Het voorstel voor verplaatsing leidde in 2018 tot een fel publiek debat in Lelystad tussen voor- en tegenstanders. Het beeld van Willem Bouter werd in 1977 in het Stadspark geplaatst.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel