Thuisonderwijs met zes kinderen: 'Chaotisch, maar het is te doen'

LELYSTAD • Vr 15 januari 2021 | 15:54 • Vrijdag 15 januari 2021 | 15:54

Hoelang blijven de basisscholen nog gesloten? Of ze op maandag 25 januari weer open gaan, horen we volgende week. Een moment waar veel ouders in spanning naar uitkijken, want het geven van thuisonderwijs valt sommigen zwaar.

Met één of twee kinderen kan het al ingewikkeld zijn, maar hoe doe je het als je er nog veel meer thuis hebt zitten? Zes bijvoorbeeld. Het is de dagelijkse praktijk voor Mariska Hofman uit Lelystad. Haar kinderen zijn tien, acht, zes, vijf, drie en één jaar oud. Dat betekent dat vier van de zes kinderen normaal gesproken op school zitten.

Weinig tijd voor echte begeleiding
"Het is te doen, jazeker." Al is het niet altijd even makkelijk, zegt ze er meteen bij. Zo is het eigenlijk onmogelijk om even rustig naast iemand te gaan zitten en echt te helpen bij het maken van huiswerkopgaven. Met zes kinderen om je heen is er altijd wel eentje die aandacht nodig heeft. Vooral de jongste van één. "Maar op zich in grote lijnen komen we de dag goed door."

Mariska werkt normaal gesproken in haar kapsalon aan huis. Daar ligt alles door de lockdown nu stil. Thuisonderwijs combineren met werk hoeft op het moment dus niet. En dus is de kapsalon inmiddels in gebruik als extra speelkamer voor de kinderen. "Ik heb toch wel een paar vragen gehad van: kan je me toch niet knippen? Buiten het feit dat het niet mag, kan dat ook gewoon niet met zes kinderen om je heen."

Hulp van familieleden
De man van Mariska moet zijn werk wél combineren met het thuisonderwijs. "Die is gewoon de hele week bezig voor zijn kantoor. Soms zit hij hierboven, maar dan is hij aan het werk natuurlijk. Constant helpen zit er dan niet in." Op dinsdag en donderdag passen opa en oma op. Zij hebben beide een onderwijsachtergrond.

Mariska merkt dat het al wel een stuk soepeler gaat dan tijdens de eerste lockdown. Voor ouders die het soms niet meer zien zitten, heeft ze wel een advies: bekijk het dag voor dag. "Niet vooruitdenken van: dit gaat eindeloos duren."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel