RIVM: 12 coronadoden en 23 ziekenhuisopnames in afgelopen week

FLEVOLAND • Di 19 januari 2021 | 16:50 • Dinsdag 19 januari 2021 | 16:50

De afgelopen week zijn zeker twaalf inwoners van Flevoland overleden aan COVID-19. Het gaat om vijf personen uit Almere, drie Zeewoldenaren, twee mensen uit Noordoostpolder, één uit Lelystad en één inwoner van Urk. Ook werden 23 Flevolanders in het ziekenhuis opgenomen vanwege een ernstig verloop van COVID-19. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers die het RIVM dinsdag bekendmaakte.

Het aantal nieuwe geregistreerde coronabesmettingen in Flevoland is de afgelopen week verder gedaald ten opzichte van de weken ervoor: 871 inwoners van de provincie werden positief getest. Dat zijn er ruim 380 minder dan in de week daarvoor. In alle Flevolandse gemeenten daalde het aantal geregistreerde besmettingen.

Absoluut gezien werden de meeste mensen positief getest in Almere: 467. Vorige week waren er nog 713 positieve testen in die gemeente. In Lelystad waren er 122 positieve testen. Een week eerder waren dat er 159. In Noordoostpolder werden 109 inwoners positief getest, tegenover 148 vorige week.

In Dronten testten 76 inwoners positief tegenover 89 de week daarvoor. Op Urk kwamen er de afgelopen week 52 coronabesmettingen bij, tegenover 67 geconstateerde besmettingen in de week ervoor. In de gemeente Zeewolde daalde het aantal positieve testen naar 45 tegenover 74 vorige week.

Totale aantal besmettingen en uitgevoerde coronatesten
Door de 871 positieve testen van afgelopen week zijn er sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus in Flevoland 22.655 inwoners officieel besmet geraakt.

De testen hebben de afgelopen week landelijk 38.776 nieuwe besmettingsgevallen aan het licht gebracht. Het officieel vastgestelde aantal besmettingen komt daarmee in Nederland op 921.580. Van 293.119 GGD-testen die de afgelopen zeven dagen in Nederland zijn afgenomen, is de uitkomst bekend. Van die testen was 11,7 procent positief. In vergelijking met de week daarvoor daalde dit percentage met 1,1.

In Flevoland zijn de afgelopen week per dag gemiddeld 1.051 mensen door de GGD getest. Het percentage dat hiervan positief is getest lag afgelopen week op 12,3 procent. In de week daarvoor was dat 14,3 procent.

Naast de testen op de GGD-locaties is een onbekend aantal Flevolanders door de huisarts, in een teststraat van een zorginstelling of bij een commerciële teststraat getest.

Twaalf doden door COVID-19
De afgelopen week kwamen er in Flevoland twaalf coronasterfgevallen bij. Een week eerder waren dat er nog acht. Het Flevolandse dodental sinds het begin van de corona-pandemie komt daarmee op 182. Het aantal sterfgevallen blijft in de provincie het hoogst in Almere met 63, gevolgd door Lelystad met 52, in Noordoostpolder 23, in Dronten 20, op Urk 12, en in Zeewolde 12. Landelijk zijn er 608 coronadoden gemeld in de afgelopen week. In de week daarvoor kwamen er landelijk nog 743 coronasterfgevallen bij. Het RIVM meldt dat de cijfers hierover achter kunnen lopen.

23 ziekenhuisopnames in een week tijd
Wat betreft de ziekenhuisopnames schakelen wij vanaf deze week over op de dataset van Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE). Deze wordt pas sinds kort aangeboden en is vollediger dan de gegevens van de GGD. Die data waren tot voor kort ons enige zicht op de ziekenhuisopnames op gemeenteniveau, al waren die gegevens onvolledig. In de nieuwe dataset kunnen alleen van het Flevoziekenhuis in Almere de cijfers mogelijk achterlopen. Voor wat betreft ziekenhuisopnames onder Almeerders kunnen er dus nog steeds onderrapportages voorkomen.

De afgelopen week zijn er door stichting NICE 23 ziekenhuisopnames onder Flevolanders gemeld. Het waren er zeven in Almere, drie in Lelystad, vijf in Noordoostpolder, drie in Zeewolde, twee op Urk en drie in Dronten. Dat zijn er provinciebreed negen minder dan in de week daarvoor.

Met deze nieuwe dataset van stichting NICE moeten we ook een correctie doorvoeren voor de cijfers die we vorige week hebben gemeld. Op basis van de GGD-cijfers rapporteerden we toen veertien opnames in Flevoland (negen in Almere, vier in Lelystad, en één in Dronten). Met de cijfers van stichting NICE zien we nu dat er in die betreffende week ruim twee keer zoveel opnames waren. 32 in totaal, waarvan dertien in Almere, zes in Lelystad, vijf in Dronten, drie in Noordoostpolder, drie in Zeewolde en twee op Urk.

Stichting NICE heeft bijgehouden dat er in heel Nederland de afgelopen week 1.348 patiënten op verpleegafdelingen zijn opgenomen. Daarnaast stroomden volgens de stichting landelijk 252 patiënten door naar de IC.

Meer Flevolanders opgenomen dan in GGD-cijfers te zien was
Met de nieuwe dataset is ook op langere termijn veel beter te zien voor hoeveel inwoners van Flevoland een opname in het ziekenhuis vanwege het coronavirus noodzakelijk was. Wij konden tot nu toe met de GGD-gegevens vanaf 1 december provinciebreed met zekerheid 91 ziekenhuisopnames melden. Maar met de nieuwe data zien we dat er sinds 1 december maar liefst 221 Flevolanders opgenomen zijn geweest.

In Almere niet 51 personen, maar minimaal 62. In Lelystad niet 16, maar juist 56. In Dronten niet 8, maar al 33 inwoners. In Noordoostpolder 26 in plaats van 4. Op Urk al 23 in plaats van 9. En in Zeewolde moesten in plaats van de tot nu toe gemelde 3, sinds 1 december 21 inwoners naar het ziekenhuis met COVID-19.

Ontwikkeling van de cijfers
Hieronder kun je zien hoe de aantallen besmettingen en sterfgevallen per gemeente zich de afgelopen maanden hebben ontwikkeld:Een coronatest aanvragen kan telefonisch via 0800-1202, of via coronatest.nl. Mensen met vragen over het coronavirus kunnen terecht op de website van het RIVM: www.rivm.nl. Ook is er een landelijk publieksinformatienummer: 0800-1351. Scholen, bedrijven en andere organisaties kunnen met vragen terecht op www.rijksoverheid.nl/corona. Het algemene nummer van GGD Flevoland is beschikbaar voor specifieke vragen rondom gezondheid: 088-0029910.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel