Beveiliger NOS-camerateam aangevallen op Urk

URK • Zo 24 januari 2021 | 14:29 • Zondag 24 januari 2021 | 14:29

Een beveiliger die een cameraploeg van de NOS begeleidde op Urk is zondagmiddag mishandeld. Hij sprak twee jongeren aan die een cameraman belaagden tijdens opnames bij de uitgebrande teststraat van de GGD.

Daarbij ontstond een worsteling met één van de jongeren en kreeg de beveiliger een bijtende stof, mogelijk pepperspray, in zijn gezicht gespoten. Het slachtoffer moest zich door een arts laten behandelen.

De NOS-ploeg voelde zich gedwongen om weg te gaan. Een woordvoerder van GGD, die Omroep Flevoland bij de uitgebrande teststraat te woord zou staan, besloot vanwege de gespannen situatie op Urk ook het gesprek naar elders te verplaatsen.

'Meer met veiligheid bezig dan met journalistiek'
Marcel Gelauff, hoofdredacteur van de NOS, herhaalde zondag naar aanleiding van dit voorval dat het steeds moeilijker wordt om verslag van gebeurtenissen te doen.

"Eigenlijk vind je dat naar zoiets als dit een verslaggever moet, maar we hielden het bewust low-key, met een cameraman en beveiliger. Het gaat alle grenzen te buiten dat je dat spul (traangas, red.) alleen al bij je hebt." Volgens Gelauff moeten zijn mensen op locatie heel omzichtig te werk gaan, en "dan kun je eigenlijk niet doen waar je voor komt. Je bent meer met je veiligheid bezig dan met journalistiek."

Al eerder werd duidelijk dat verslaggevers van de NOS soms beveiliging krijgen om ze te beschermen en dat de NOS-logo's van zendwagens zijn gehaald. "Als redactie geven we steeds meer geld uit aan onze veiligheid. Hier in Nederland, maar ook in het buitenland, zoals tijdens het verslaan van de machtsoverdracht in de VS. Dat is geld dat we niet kunnen besteden aan onze journalistiek opdracht."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel