Taakstraf voor Urker die lawinepijl op agent afvuurde tijdens avondklokrellen

URK • Ma 7 augustus 2023 | 15:39 • Maandag 7 augustus 2023 | 15:39

Een 22-jarige Urker is veroordeeld tot 140 uur taakstraf voor zware mishandeling omdat hij een lawinepijl had afgeschoten op een politieagent. Naast de taakstraf legde de politierechter de Urker ook een maand voorwaardelijke gevangenisstraf op.

Tijdens de avondklokrellen op 23 januari 2021 op Urk sloeg de vlam in de pan en staken relschoppers de GGD-teststraat in de fik. Toen de politie de orde probeerde te herstellen, zodat de brandweer aan het werk kon, vuurde Roelof Jacob M. gericht een lawinepijl af op een linie politiemensen. De agent die op een haar na geraakt werd deed aangifte.

''Ik voelde de vonkjes op mijn gezicht''

— Agent

"De lawinepijl miste mijn hoofd op tien centimeter. Ik voelde de vonkjes op mijn gezicht", verklaart de agent in de aangifte. "Ik voelde me daarna niet meer veilig. Ik ben kwaad omdat dit helemaal verkeerd had kunnen aflopen. Ik had wel dood kunnen zijn."

PTSS vastgesteld
De agent in kwestie heeft nog iedere dag last van de aanval met de lawinepijl. Het heeft invloed op zijn persoonlijke leven, het thuisfront en op zijn werkzaamheden als politieman. Hij heeft zich begin dit jaar ziek gemeld en na onderzoek is bij hem een posttraumatische stressstoornis (PTSS) vastgesteld.

De 22-jarige Urker blijft ondanks verschillende getuigenverklaringen, die hem als de dader aanwijzen, volhouden dat hij onschuldig is. "Ik was die avond wel in de buurt van de rellen maar pas veel later om te kijken. Het afvuren van de lawinepijl heb ik niet gedaan."

De rechter hield de man nog voor dat hij de bewuste avond met zijn zwager zou hebben besproken tijdens een telefoongesprek dat is afgetapt door politie. "Ik heb daar niks over te zeggen", aldus M.

Televisieprogramma Opsporing Verzocht deelde twee weken na de avondklokrellen een bodycamvideo van de beschoten agenten, ook is te zien hoe de vuurpijl wordt afgevuurd vanuit een groep rellers.

Angst voor represailles
Ondanks dat verschillende getuigen hun verklaring weer introkken uit angst voor represailles, vond de rechter de getuigenissen die wel in het dossier stonden voldoende om mee te gaan in de eis van de officier van justitie.

"Wat er die avond is gebeurd is in mijn ogen van het padje af. Het feit dat u helemaal geen verantwoordelijkheid neemt voor het afschieten van de lawinepijl is dan ook reden om u deze hoge taakstraf op te leggen. U mag in uw handen knijpen dat het geen onvoorwaardelijke celstraf is geworden", aldus de rechter.

De Urker, die in juli van dit jaar nog werd veroordeeld tot 80 uur taakstraf voor zware mishandeling in het uitgaanscircuit op Urk, heeft veertien dagen de tijd op in hoger beroep te gaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel