'Leden 132-groep boden geld aan voor brandstichting GGD-teststraat'

URK • Di 20 april 2021 | 7:09 • Dinsdag 20 april 2021 | 7:09

De twee verdachten van de brandstichting bij de GGD-teststraat op Urk kregen daar geld voor van omstanders. Dat zegt de advocaat van de oudste verdachte. Het geld zou zijn aangeboden door jongens uit de beruchte '132 groep'. Dat getal staat voor het aantal jaren voorwaardelijke celstraf dat leden samen op hun naam zouden hebben staan.

De verdachten, een 21-jarige Urker en een 16-jarige jongen uit Emmeloord, stonden dinsdag voor het eerst voor de rechter in Lelystad. De inhoudelijke zitting volgt op een later moment. De advocaat van de oudste verdachte zegt dat de twee los van elkaar hebben verklaard dat iemand enkele honderden euro's heeft aangeboden als ze de teststraat in brand zouden steken. Hij vindt dat de politie die 'opdrachtgevers' nog moet horen.

132 jaar voorwaardelijk
De naam '132-groep' duikt de laatste tijd geregeld op als het gaat om ongeregeldheden en incidenten. Die groep werd onlangs in verband gebracht met een aanrijding met een heftruck. Een 24-jarige man raakte daarbij zwaargewond. Ook zou de groep vorig jaar betrokken zijn geweest bij een poging tot inbraak bij winkelcentrum Urkerhard. Het pand van de lokale krant Het Urkerland werd vorige maand beklad met de term '132 jaar voorwaardelijk.'

Het OM verzette zich dinsdag tegen het horen van extra getuigen. "Er waren die avond veel mensen die heel veel foute dingen hebben gedaan. Het is onmogelijk om iedereen te identificeren. Dat neemt niet weg dat deze mannen de brand hebben gesticht", aldus de officier van justitie. De rechtbank besloot uiteindelijk om de wens voor het extra getuigenverhoor naast zich neer te leggen.

'Alleen de deur opengebroken'
Volgens de officier van justitie heeft de 21-jarige Fokke V. bekend de brand te hebben aangestoken. Voor de rechtbank wees hij toch naar de minderjarige medeverdachte. "Ik heb de deur opengebroken, hij steekt de boel in de fik. Als ik de deur open maak, ben ik niet bezig met brand te stichten", verklaarde hij.

De zaak van de 16-jarige verdachte uit Emmeloord werd dinsdag vanwege zijn leeftijd achter gesloten deuren behandeld.

Eerste dag van de avondklok
Het in brand steken van de GGD-teststraat gebeurde op zaterdag 23 januari, de eerste dag van de avondklok. Tientallen Urkers gingen de straat op om te protesteren tegen de coronamaatregel. Op het haventerrein reden auto's luid toeterend rond voorafgaand aan het moment waarop de GGD-locatie in brand vloog.

De politie kwam de verdachten op het spoor door tips nadat beelden van de verdachten waren getoond in Opsporing Verzocht en Bureau Flevoland. Het duo, een 21-jarige man uit Urk en een 16-jarige jongen uit Emmeloord, werd op 16 februari aangehouden. De Urker moet nog worden onderzocht door een psycholoog. Beide zaken wordt op 6 juli inhoudelijk behandeld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel