CDA stelt avondklok-vragen partijen aan de orde en vraagt spoeddebat aan

URK • Zo 24 januari 2021 | 19:09 • Zondag 24 januari 2021 | 19:09

Het CDA op Urk gaat andere gemeenteraadsfracties aanspreken op hun gedrag in de aanloop naar de avondklok. Zaterdagavond liep een protest uit de hand, waarbij de politie werd bekogeld met stenen en vuurwerk en een coronateststraat in brand werd gestoken.

De PVV en Hart voor Urk stelden vorige week kritische vragen aan B en W toen het kabinet de avondklok had aangekondigd. De PVV stelde daarin onder meer dat de 'regering haar bevolking niet mag opsluiten' en wilde weten of de gemeente de avondklok op Urk ging handhaven. Collegepartij Hart voor Urk riep de burgemeester op om dat niet te doen: "Mocht het zover komen zullen wij u niet controleren of u wel voldoende handhaaft."

'Onaanvaardbaar'
CDA-fractieleider Hans Crebas spreekt van 'geluiden die er niet toe hebben bijgedragen dat de wetten op Urk worden nageleefd'. Hij wil dat aan de orde stellen in een spoeddebat dat mogelijk dinsdagavond al gehouden kan worden. De brandstichting bij de coronateststraat van de GGD is onaanvaardbaar, "juist op dit moment, waarin we geliefden te betreuren hebben die door corona niet meer in ons midden zijn", aldus Crebas.

PVV-fractieleider Hendrik Wakker krabbelde terug na de rellen. "Wij zijn geen voorstander van de avondklok maar nu die er eenmaal is moet iedereen zich aan de geldende wet en regelgeving houden", meldde hij op Twitter. "Zij die geweld hebben gebruikt moeten zo spoedig mogelijk berecht worden".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel