Protest met koffers tegen verdwijnen poppodium Corneel

LELYSTAD • Di 26 januari 2021 | 17:17 • Dinsdag 26 januari 2021 | 17:17

'Als Corneel verdwijnt, dan gaan wij ook.' Dat is de boodschap van een protest dinsdag op het Stadhuisplein in Lelystad. Ongeveer 60 jongeren plaatsten hun koffer voor de zuil van Lely om de boodschap #LeavingLely kracht bij te zetten.

De gemeenteraad van Lelystad praat dinsdagavond opnieuw over de mogelijke sluiting van poppodium Corneel. Jongerenwerker Jacob Stolk hoopt dat de boodschap van jonge mensen aankomt: "Ik denk dat het een groot probleem voor de stad gaat zijn als je toekomst vertrekt. Er is hier al weinig te beleven. Als het poppodium ook nog weg moet dan blijft er voor de jongeren weinig over om te blijven. Vandaar de #Leavinglely."

In een advies aan de gemeente stellen kunstencentrum de Kubus, het Agora Theater en de FlevoMeer Bibliotheek voor om Corneel te sluiten en in de slaapstand te zetten. Volgens de instellingen is sluiting het onvermijdelijke gevolg van de bezuiniging, die vanuit de gemeente aan de cultuursector wordt opgelegd.

'Je doet de jongeren pijn'
Eén van de jongeren die zijn koffer heeft neergezet heeft een boodschap voor de gemeenteraad: "Doe dit niet, je doet de jongeren hier veel pijn mee. We hebben al zo weinig in deze stad. Als jullie dit ook nog eens afpakken, dan wordt het te veel. Dan komen hier ook rellen."

Coalitiepartijen VVD en InwonersPartij en oppositiepartijen CDA en D66 zeiden vorige week al dat sluiting van Corneel wat hen betreft niet aan de orde is. PvdA en D66 spreken dat inmiddels ook uit in een motie. Ze dragen het college van B en W op ervoor te zorgen dat Corneel op geen enkel moment en op geen enkele wijze in de slaapstand wordt gezet.

'Verdwijnen podium zorgt voor nog meer gedoe'
De actiegroep Lelystad Gaat Uit haalde eerder al ruim vierduizend handtekeningen op tegen de sluiting van het poppodium. Met de actie van dinsdag wil Urban Village wil nogmaals benadrukken hoe belangrijk Corneel voor jonge mensen is. "Corneel is echt een plek om samen te komen, mensen te ontmoeten en vrienden te worden", zegt een van de initiatiefnemers van de protestactie. "Als het zou verdwijnen dan gaat de jeugd op straat hangen. Dan heb je nog meer gedoe en dat wil je juist niet."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel