"Als vluchteling heb je de keuze om geen slachtoffer te zijn"

ALMERE • Zo 7 februari 2021 | 11:44 • Zondag 7 februari 2021 | 11:44

Met het vertellen van haar levensverhaal wil Mardjan Seighali uit Almere andere vluchtelingen voorhouden dat ze niet moeten kiezen voor een slachtofferrol. "We hebben een keuze. En dat geldt niet alleen voor vluchtelingen." Seighali zegt dat in het tv-programma Over Flevoland Gesproken, naar aanleiding van haar net verschenen boek "Tot op de dag", dat al toe is aan de derde druk.

De Almeerse is directeur van de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF en voorzitter van het Humanistisch Verbond. In het boek beschrijft Mardjan Seighali hoe ze de ingrijpende herinneringen aan haar verblijf in een Iraanse gevangenis lange tijd heeft weggestopt.
In plaats daarvan probeerde ze met ijzeren discipline een plek te krijgen in de Nederlandse samenleving. "Als vluchteling die naar Nederland komt, moet je echt keihard werken en een enorm doorzettingsvermogen hebben. Het gaat niet vanzelf."

Uiteindelijk geeft het Seighali veel voldoening dat ze haar verleden toch op papier heeft gezet, omdat ze met het boek aandacht kan geven aan thema's als democratie, tolerantie en gastvrijheid, "en ook dat een vluchteling niet zomaar Nederland binnenkomt".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel